Uspešna vakcinacija: Danska ukida sve pandemijske mere od 10. septembra

Danska će ukinuti sve preostale mere za suzbijanje kovida-19 do 10. septembra nakon što je ministarstvo zdravlja proglasilo da virus „više nije kritična pretnja društvu“ usled velikog broja vakcinisanih građana. „Epidemija je pod kontrolom, imamo rekordan nivo vakcinacije,“ rekao je ministar zdravlja Magnus Hojnike u petak. „Zato možemo da povučemo posebna pravila koja smo morali da uvedemo u borbi protiv kovida-19.“

On je, pak, upozorio da iako je zemlja „trenutno u povoljnoj situaciji“, epidemija nije završena i vlada neće oklevati da „brzo deluje ako pandemija još jednom ugrozi suštinsko funkcionisanje društva“. Danska je treća po stopi vakcinacije u EU, prema podacima sajta Our World in Data, sa 71 odsto potpuno cepljenog stanovništva. Malta ima 80 odsto, Portugal 73 odsto, dok je Britanija u potpunosti vakcinisala 62 odsto svoje populacije.

Danski nedeljni prosek novih slučajeva kovida-19 na milion stanovnika iznosi 167, što je nešto iznad evropskog proseka od 149, ali znatno ispod britanskog od 492, navodi se u istoj naučnoj publikaciji. Danska je među prvima u Evropi u martu prošle godine uvela delimični karantin, zatvarajući škole, neka preduzeća i usluge. Nakon pooštravanja i opuštanja mera, zemlja je dozvolila ponovno otvaranje, uz izdavanje „korona pasoša” još 21. aprila ove godine.

Danski restorani, barovi, bioskopi, teretane, stadioni i frizerski saloni od tada su otvoreni za svakoga ko ima dokaz da je u potpunosti vakcinisan, da je nedavno testiran ili je preležao kovid u poslednje dve do 12 nedelja. Ovaj uslov, koji je već 1. avgusta ukinut za neka mesta poput muzeja, za ostala će važiti do 1. septembra, iako će korona propusnica i dalje biti potrebna za noćne klubove i velike događaje poput fudbalskih utakmica do 10. septembra.

Vladina odluka da klasifikaciju kovida-19 kao „kritične pretnje“ ne produži nakon 10. septembra praktično uklanja pravnu osnovu za mere, rekao je portparol ministarstva zdravlja. Restrikcije ulaska u Dansku ostaće na snazi najmanje do oktobra jer su obuhvaćene posebnim sporazumom između vodećih danskih partija koji će važiti do kasnijeg datuma.

(TheGuardian-ZTP, foto: James D. Morgan/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *