Superbela boja hladi zgrade i smanjuje emitovanje CO2

Nova vrsta bele boje može da rashladi zgrade i smanji korišćenje klima-uređaja, kažu istraživači. U sprovedenoj naučnoj studiji, novi proizvod uspeo da odbije 95,5% sunčeve svetlosti i smanji temperaturu za 1,7°C u odnosu na prirodno stanje vazduha.

Inženjeri kažu da se efekat hlađenja postiže dodavanjem čestica kalcijum-karbonata različitih veličina. Inače, zgrade svih vrsta jedan su od najvećih izvora ugljen-dioksida. Prema Svetskom savetu za zelenu gradnju, osvetljenje, grejanje i hlađenje zgrada čini oko 28% globalnog CO2.

Razlog je to što se klima-uređaji uglavnom napajaju energijom iz uglja, nafte i gasa; u Evropi, oko 75% energije potrebne za klimatizaciju zatvorenih prostora potiče od fosilnih goriva. Istraživači decenijama pokušavaju da smisle način za povećanje efikasnosti hlađenja i grejanja.

Razvijene su različite farbe za zidove kuća i zgrada koje odbijaju sunčevu svetlost i smanjuju unutrašnju temperaturu. Još uvek nijedan od ovih proizvoda nije uspeo da odbije dovoljno sunčevih zraka da temperatura zgrade bude niža od ambijentalne. Sada istraživači iz SAD-a tvrde da su razvili belu boju sa jakim rashladnim svojstvima.

„U jednom eksperimentu gde smo obojenu površinu stavili pod direktnu sunčevu svetlost, površina se ohladila za 1,7°C ispod okolne temperature, a tokom noći je bila čak 10°C niža“, kaže autor studije, profesor Šjulin Ruan sa Univerziteta Perdju u Indijani. „Ovo je značajna količina rashladne snage kojom se može nadoknaditi potreba za klimatizacijom tipičnih zgrada.“

Superbela i obična bela boja (foto: Cell Press/Xiulin Ruan)

Prema istraživačima, ključ je bio dodavanje kalcijum karbonata u smešu. Upotrebom visokih koncentracija ove kredaste supstance, sa različitim veličinama čestica, naučnici su uspeli da razviju proizvod koji odbija 95,5% sunčeve svetlosti.

„Sunčeva svetlost je širok spektar talasnih dužina“, kaže profesor Ruan. „Znamo da svaka čestična veličina može efikasno da raseje samo jednu talasnu dužinu, pa smo odlučili da koristimo različite veličine čestica za rasejanje svih talasnih dužina. Ovo je važan faktor koji na kraju rezultira vrlo visokom refleksijom.“

Naučnici smatraju da boja može imati široku primenu, posebno u kompjuterskim centrima, koji zahtevaju intenzivno hlađenje. S obzirom da boja ne sadrži metalne komponente, nema ometanja elektromagnetnih signala, što je čini pogodnom za hlađenje telekomunikacione opreme.

Treba proći niz koraka pre nego što ovaj proizvod bude komercijalno dostupan, jer treba testirati dugoročnu pouzdanost i efikasnost materijala. Istraživači su optimistični, patenti su prijavljeni i već postoji interesovanje velikih kompanija.

(BBC-ZTP, foto: Purdue University/Jared Pike)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *