Novi test daha može da otkrije koronavirus u sekundi

Novi test na koronavirus omogućava dijagnostiku za par sekundi umesto nekoliko sati. Istraživanja pokazuju da analiza daha razvijena u Velsu može da razlikuje covid-19 od drugih plućnih infekcija gotovo odmah. Rezultati objavljeni u časopisu Lancet bazirani su na ispitivanjima u Škotskoj i Nemačkoj.

Stručnjaci iz kompanije Imspex Diagnostics kažu bi njihovi uređaji mogli da budu spremni u roku od šest meseci, ukoliko obezbede finansiranje. „Mislim da je potencijal ove procedure veoma uzbudljiv“, kaže osnivač i izvršni direktor Santi Dominguez.

„S obzirom na brzinu testa, moguće su raznorazne primene izvan klasičnog bolničkog okruženja. Možete da zamislite primenu u vazduhoplovstvu, transportu ili imigraciji. Uzorak se brzo uzima, ne treba vam specijalizovana osoba da ih prikupi, i za nekoliko minuta dobijete rezultate.“

Najnovije uređaje Imspex je razvio u svom sedištu u južnom Velsu. Najpre je tehnologija korišćena za otkrivanje raka pluća, kao i za brzo razlikovanje bakterijskih od virusnih bolesti. Ali kada je novi soj koronavirusa izazvao globalnu pandemiju, kompanija je odlučila da svoje dijagnostičke metode usmeri na novonastalu bolest. „Imamo dosta iskustva u toj oblasti. Kada se covid pojavio, naterao nas je da se fokusiramo i damo svoj doprinos“, dodao je šef Imspexa.

Testiranje ove tehnologije izvedeno je na bolničkim pacijentima u Edinburgu i Dortmundu, tokom prvog talasa pandemije. Istraživači su pokušali da utvrde da li aparati razlikuju covid-19 od neke druge vrste plućne infekcije. Oprema je analizirala uzorke jednog daha, tražeći hemikalije u izdahnutom vazduhu koje bi naučnicima nagovestile zašto je pacijent bolestan i ima respiratorne probleme.

Testovi su uspeli da otkriju „potpis“ covida u hemikalijama, što je zatim potvrđeno klasičnim testovima brisa. U 80% slučajeva uspeli su tačno da procene da li pacijent ima covid-19, razlikujući bolest od ostalih problema sa disanjem, poput astme ili bakterijske upale pluća.

U Edinburgu, istraživači su takođe identifikovali hemijska jedinjenja koja su imala „značajnu moć predviđanja“ ozbiljnosti covid infekcije i verovatnoće smrtnog ishoda. Naučnici su zaključili da „test omogućava brzu otkrivanje covida-19 u odeljenjima za hitne slučajeve ili u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što će poboljšati lečenje pacijenata i sigurnost zdravstvenog osoblja.“

Međutim, ovo su i dalje studije malih razmera, u kojima je učestvovalo oko 100 pacijenata. Kompanija koja proizdovi opremu kaže da treba još da usavršava tehnologiju pre nego što bude spremna za upotrebu u svakodnevnim situacijama, bilo u bolnicama ili drugim rizičnim sredinama poput aerodroma.

„Mi smo mala kompanija, i ako bismo ovo morali sami da uradimo sa dostupnim resursima, preostalo bi nam još 12 do 18 meseci do finalnog proizvoda“, kaže Santi Dominguez. „Ali uz pravu podršku, mogli bismo izaći na tržište za manje od šest meseci.“

(BBC-ZTP, foto: Shutterstock)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *