Hezbolah negira susret partijske delegacije sa šefom egipatske bezbednosti

Hezbolah je odbacio informacije portala Intelligence Online da je direktor egipatske obaveštajne službe Abas Kamel (na slici) posetio Bejrut i razgovarao sa rukovodstvom Hezbolaha o krizi u Libanu, situaciji u Siriji, te odnosu sa Hamasom i palestinskim frakcijama.

Visoki zvaničnik Hezbolaha demantovao je objavu francuskog veb sajta o sastanku sa egipatskom delegacijom navodno u cilju održavanje primirja u Pojasu Gaze preko veza sa palestinskim otporom. Partijski zvaničnik Hezbolaha je rekao da je „vest potpuno lažna, i da egipatski ministar bezbednosti nije posetio južna predgrađa Bejruta.“

Intelligence Online danas je objavio izveštaj u kom se navodi da je „egipatski šef bezbednosti Abas Kamel posetio južno predgrađe Bejruta i sastao se sa delegacijom Hezbolaha 10. jula i 12. avgusta“. Kako se navodi na sajtu, do sastanka je došlo nakon što je egipatski ambasador u Libanu pripremio sastanke sa zvaničnikom Hezbolahove Jedinice za vezu i koordinaciju, Vafikom Safom, te da je „Kamel razgovarao sa rukovodstvom Hezbolaha o krizi u Libanu i situaciji u Siriji… i razgovarali su o odnosu Hezbolaha sa Hamasom i palestinskim frakcijama.”

U izveštaju stoji da je „Kamel uveravao rukovodstvo Hezbolaha u spremnost Egipta da deluje kao garant primirja u Gazi“, naglasivši da su „novu strategiju Egipta razvili Kamel, ambasador u Vašingtonu Moataz Zahran i Fajez Abul-Naga, savetnik egipatskog predsednika za spoljne poslove.” Prema izveštaju, „cilj nove egipatske strategije je da pomogne Hezbolahu u održavanju mira u Gazi“.

Valja napomenuti da su egipatske vlasti prethodno obavestile palestinsku stranu o „zatvaranju prelaza Rafa, počevši od ponedeljka, u oba smera“. S tim u vezi, izraelski mediji su izvestili da su događaji od prošle subote blizu granice pojasa Gaze „osramotili egipatskog posrednika nakon što je obećao mir Izraelu“. „Ovo je velika sramota za Egipćane i njihovu posredničku ulogu. I već večeras je stigla kazna za Hamas, jer je Egipat najavio zatvaranje prelaza Rafa,“ rekao je novinar izraelskog radija Kan.

(middleeastin24-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *