Danska: Direktor vojne bezbednosti priveden zbog curenja informacija

Šef danske vojnoobaveštajne službe već mesec dana je u pritvoru zbog optužbi da je odavao poverljive dokumente medijima, izvestila je danska štampa nakon zatvorenog sudskog saslušanja u ponedeljak.

Šef obaveštajne službe FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) Lars Findsen izjasnio se da nije kriv, a dalji postupak je bio zatvoren za javnost, piše list Politiken. Findsen je preuzeo dužnost šefa službe 2015, ali su on i još dvojica visokih vojnoobaveštajnih službenika suspendovani 2020.

Optuženi su da su skrivali „ključne informacije” i davali „lažne informacije vlastima”, povrh sumnji da je njegova služba vršila nezakonitu prismotru. Zatim je u decembru 2021. Findsen uhapšen i optužen da je odao „veoma poverljive“ informacije. Detalji optužnice i sadržaj procurelih informacija nisu objavljeni.

U medijskim izvještajima se navodi da su poverljive informacije procurile u danske medije i da je nekoliko novinara ispitivano tokom istrage. Danski zvaničnici su 9. decembra objavili da su uhapsili četvoricu aktivnih i bivših pripadnika obaveštajnih službi zbog navodnog odavanja informacija. Svi pritvorenici osim Findsena u međuvremenu su oslobođeni.

(thelocal.dk-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *