Bolji od PCR testa? Psi mogu da nanjuše COVID-19

Prema finskoj naučnoj studiji, psi su naučili da prepoznaju karakterističan miris infekcije koronavirusom. Predviđa se da će psi moći da otkriju zaražene osobe u staračkim domovima ili na aerodromima

Naučnici Univerziteta u Helsinkiju uspešno obučavaju pse da prepoznaju prethodno nepoznati miris bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom. Nakon samo nekoliko nedelja, prvi psi su mogli tačno da razlikuju uzorke urina kod pacijenata sa COVID-19 od uzoraka urina zdravih osoba.

„Imamo solidno iskustvo u obuci pasa za otkrivanje mirisa povezanih sa bolestima. Bilo je fantastično videti kako psi brzo prepoznaju novi miris“, kaže vođa naučnog tima Ana Hjelm-Bjorkman. Nakon kratkotrajne obuke, životinje su identifikovale urin osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2, gotovo jednako pouzdano kao i standardni PCR test.

Primena u pandemiji koronavirusa

Ukoliko se potvrde nalazi iz Finske, medicinski trenirani psi bi mogli biti od velike pomoći u situacijama kada postoji veliki rizik od infekcije. Na primer, ljudi koji prisustvuju fudbalskim utakmicama i drugim masovnim događajima bi se na ovaj način mogli proveriti pre nego što im se dozvoli ulaz.

Psi bi takođe mogli da se uposle na aerodromima, za proveravanje putnika koji dolaze iz strane države. Njuškajući putnike redom, oni mogu otkriti da li je neko zdrav i može li bezbedno ući u zemlju. Ukoliko određena osoba ima zadah na COVID-19, obezbeđenje bi moglo da je uputi u centar za testiranje na koronavirus. Sa dodatnim testom bi se potvrdilo početno otkrivanje njuhom.

Psi bi se mogli koristiti i za otkrivanje virusa na površinama. Na primer, pre nego što se putnici ukrcaju u avion, trenirani pas bi mogao da proveri da li je u letelici prisutan SARS-CoV-2. Slične mere su planirane za ambulante i staračke domove koji su morali da se evakuišu zbog slučajeva COVID-19. Pre ponovnog otvoranja, pas može proveriti da li su prostorije potpuno dezinfikovane.

(DW-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *