Bil Gejts, 5G, biološki rat… Top 10 teorija o koronavirusu

Kako se kriza oko COVID-19 pogoršava, svet se istovremeno suočava sa globalnom epidemijom dezinformacija. Teorije zavere se ponašaju poput virusa, šireći se internetom jednako brzo kao i SARS-CoV-2 u realnosti. Sledi deset teorija zavere koje su najprisutnije na društvenim mrežama.

1. Kriva je 5G mreža

Ova teorija bi se lako mogla oboritii – biološki je nemoguće da se virusi šire pomoću elektromagnetskog spektra. Jedno su biološke čestice sastavljene od proteina i nukleinskih kiselina, a drugo talasi/fotoni. Ali nije u tome poenta, teorije zavere su primamljive jer često povezuju stvari koje dešavaju uporedo; u ovom slučaju, puštanje u rad 5G mreža odvijalo se u isto vreme sa širenjem koronavirusa. Ubrzo su krenuli viralni mimovi koji povezuju ova dva fenomena, uz snažnu podršku antivaksera koji već dugo šire strah od elektromagnetnog zračenja.

Kao što je Svetska zdravstvena organizacija više puta ponovila, virusi se ne mogu širiti mobilnim mrežama, a COVID-19 se pojavio u mnogim zemljama koje nemaju 5G. Uprkos tome, ova teorija zavere, nakon što su je poznate ličnosti proširile na društvenim mrežama, dovela je do toga da su u Velikoj Britaniji i drugim zemljama zapaljeni mobilni predajnici.

2. Bil Gejts kao žrtveno jagnje

Većina teorija zavere, poput virusa na koje podsećaju, neprestano mutiraju i imaju više varijeteta koji cirkulišu u javnosti. Izgleda da mnogi od ovih scenarija uključuju Bila Gejtsa, koji je postao glavna meta negativne kampanje, naročito nakon što je kritikovao smanjeno finansiranje Svetske zdravstvene organizacije. Prema Njujok Tajmsu, antivakseri i drugi desničarski aktivisti pronašli su Gejtsovu prezentaciju iz 2015. godine, u kojoj on analizira epidemiju ebole i upozorava na moguću novu pandemiju. Ovaj video se uzima kao ključni dokaz da je Gejts unapred znao za pandemiju COVID-a, pa čak i da ju je namerno izazvao.

Nedavna verzija ove teorije, koju posebno zastupaju antivakcinaši, jeste ideja da je COVID deo Gejtsovog plana o vakcinisanju svetske populacije. Ima, naravno, istine u ovome: vakcinisanje većeg dela svetske populacije verovatno je jedini način da se izbegne stopa smrtnosti merena desetinama miliona. Ali antivakseri ne veruju da su vakcine delotvorne. Umesto toga, neki od njih su proširili priču da Gejts želi da iskoristi program vakcinacije za implantaciju digitalnih mikročipova koji će na neki način pratiti i kontrolisati ljude.

3. Virus je pobegao iz kineske laboratorije

Ova teorija ima bar neke elemente verodostojnosti. Tačno je da se u kineskom gradu Vuhanu kao epicentru epidemije takođe nalazi institut za virologiju, gde istraživači godinama proučavaju koronaviruse kod slepih miševa. Jedan od tih istraživača, Ši Žengli, vodeći stručnjak za raniju epidemiju SARS-a, danima je detaljno proveravala laboratorijske podatke kako bi utvrdila da li je nešto izmaklo kontroli. Priznaje da je odahnula kada su analize pokazale da novi koronavirus SARS-CoV-2 ne odgovara nijednom virusu koji je uzorkovan i proučavan u Vuhan Institutu za virusologiju.

Ipak, sama činjenica da se ovaj naučni institut nalazi u istom gradu iz kog je potekla epidemija, bila je neodoljiva za teoretičare zavere. Ideja je plasirana kroz jednočasovni dokumentarni film u produkciji Epoch Times-a, male novinske agencije sa sedištem u Sjedinjenim Državama. Njihov glavni izvor je bio religiozni kult Falun Gong, koje je godinama na meti Komunističke Partije Kine. Dokumentarac je zatim dospeo u glavne medijske tokove, bivajući citiran u Vašington Postu, britanskom Tajmsu i mnogim drugim medijima.

4. COVID je kreiran kao biološko oružje

Opasnija varijanta ove teorije je da su kineski naučnici stvorili COVID namerno, kao oružje za biološke ratove. Prema mnogim anketama, troje od deset Amerikanaca veruje da je COVID-19 napravljen u laboratoriji, pri čemu 23 procenta smatra da je namenski razvijen, dok samo 6% veruje da je on posledica nesreće. Ova teorija je naročito popularna na američkoj političkoj desnici, a do najvećih medija došla je zahvaljujući američkom senatoru Tomu Kotonu iz Arkanzasa; on je skrenuo pažnju na članke iz konzervativnog Vašington Ekzaminera, gde se tvrdi da je virološki institut iz Vuhana „povezan sa tajnim programom razvoja biološkog oružja.“

Ova teorija se sada lako može pobiti na osnovu nedvosmislenih naučnih dokaza. Zahvaljujući genetskom sekvenciranju, utvrđeno je da virus SARS-CoV-2 ima potpuno prirodno poreklo, tj. da kao zoonotski virus potiče od slepih miševa.

5. Američka vojska je uvezla virus u Kinu

Kineska vlada je na anti-kinesku propagandu odgovorila sopstvenom teorijom zavere koja nastoji da preusmeri krivicu na Sjedinjene Države. Ovu ideju prvobitno je lansirao portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan, kada je tvitovao da je „moguće je da je američka vojska donela virus u Vuhan.“

Prema ovoj teoriji, koja je široko rasprostranjena u Kini, puštanje virusa se desilo tokom američkog učešća na Svetskim vojnim igrama u Vuhanu, prošlog oktobra. Ovakav scenario, uz pokušaj da se COVID preimenuje u „USA virus“, više je bio namenjen domaćoj propagandi, dok se u međunarodnoj javnosti znatno manje primio.

6. GMO ima neke veze sa celom pričom

Genetski modifikovani usevi godinama su meta teoretičara zavere, pa nije bilo iznenađenje videti GMO kao dežurnog krivca u ranim fazama pandemije COVID-a. Početkom marta, italijanski advokat Frančesko Bilota napisao je bizaran članak za Il Manifesto, lažno tvrdeći da GM usevi uzrokuju “genetsko zagađenje” i ekološki ambijent koji pogoduje širenju virusa. Anti-GMO aktivisti takođe su pokušali da okrive modernu poljoprivredu, što je čudno, budući da prenošenje virusa na ljudsku populaciju uvek bilo kroz tradicionalnu praksu ubijanja i konzumacije divljih životinja.

Ironično je da će GMO gotovo sigurno biti deo potencijalne vakcine. Ako se bilo koji od 70-ak projekata razvoja vakcine pokaže efikasnim, to će verovatno biti jedini siguran način da se svet izvuče iz COVID haosa. Vakcine bi se mogle bazirati na genetski modifikovanim virusima ili na antigenima proizvedenim u GMO biljkama ili ćelijama insekata. Ukoliko ovakav pristup zaista pomogne u spašavanju sveta od pošasti COVID-a, možda će i GMO prestati da bude ružna reč.

7. COVID-19 zapravo ne postoji

Prema profesionalnim teoretičarima zavere poput Dejvida Ajka i Aleksa Džonsa, COVID-19 zapravo ne postoji, već je reč o nameri globalističke elite da nam oduzme građanske slobode. Prvobitne verzije ove teorije bile su dominantne na političkoj desnici, sa idejom da koronavirus nije „ništa gori od gripa“, što je bio glavni argument za proteste protiv karantina u više američkih država. Ovakva uverenja su podstakla odbacivanje mera socijalnog distanciranja, te samim tim doprinela širenju epidemije u lokalnim zajednicama i povećanim stopama smrtnosti.

8. Duboka država manipuliše epidemijom

Neki veruju da američka “duboka država“ preko epidemije koronavirusa želi da obori predsednika Trampa, te da je dr Entoni Fauči kao šef kriznog štaba njihov tajni član. Navodno je Faučijev izraz neverice na novinarsko pominjanje “duboke države” potvrda njegovog učešća u zaveri.

9. COVID je zavera farmaceutske industrije

Mnogi promoteri teorije zavere često su samo vešti trgovci koji pokušavaju da prodaju beskorisne proizvode. Između tirada o zaverama i Novom svetskom poretku, Aleks Džons poziva gledaoce da kupuju njegove čudesne tablete koje navodno leče sve poznate bolesti. Slično tome, Dr Merkola je luckasti antivakser i anti-GMO aktivista koji je zabranjen na Google-u zbog širenja dezinformacija; on tvrdi da vitamini (i brojni drugi proizvodi koje prodaje) mogu da leče ili sprečavaju COVID. NaturalNews, još jedno stecište konspirologa, prodaje razne vrste tableta, napitaka i opreme.

Ovi aktivisti su razvili biznis na uverenju da zvanična medicina nije dobra i da velike farmaceutske kompanije svesno ugrožavaju naše zdravlje. Big Pharma zavere su česta pojava među antivakcinašima, pa nije čudno što su aktuelne i u doba koronavirusa.

10. Stope smrtnosti od COVID-a se preuveličavaju

Često uverenje na ekstremnoj desnici je da se stope smrtnosti od COVID-a naduvavaju i da zato nema potrebe za merama karantina i držanja distance. Glavni promoter ove teorije je doktorka Eni Bukaček, čije je izlaganje o manipulisanju umrlicama videlo više od 250 hiljada gledalaca na Youtube-u. Bukaček se pojavljuje u belom mantilu i ​​sa stetoskopom oko vrata, zbog čega deluje kao pouzdan medicinski stručnjak.

Međutim, ako zakopate malo dublje, kao što je to uradio magazin Rolling Stone, ispostavlja se da je doktorka krajnje desna aktivistkinja za borbu protiv vakcinacije i abortusa, ranije zapažena po donošenju plastičnih fetusa pred institucije države Montana. Njeno insistiranje na preuveličanim stopama smrtnosti od COVID-a nema realnog osnova – pre će biti da su zvanični brojevi smrtnih slučajeva iz psiholoških razloga umanjivani.

(foto: Bret Hartman/TED)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *