Istraživanje: Smanjenje svetske populacije i promena ravnoteže moći

Iako su katastrofična predviđanja porasta svetskog stanovništva prisutna godinama, nova istraživanja najavljuju veliko smanjenje do 2100. godine, kada će broj starijih premašiti broj mladih.

Ugledni medicinski časopis Lancet je nedavno objavio svoju „Studiju globalne strukture oboljevanja“ koja najavljuje ubrzani pad nataliteta širom razvijenog sveta. Izveštaj predviđa da će svetska populacija 2064. godine dostići 9,7 milijardi ljudi, a zatim pasti na 8,8 milijardi do 2100. godine.

Prema istraživačima, stariji će činiti veći procenat svetske populacije, tačnije osobe preko 80 godina starosti će do kraja ovog veka postati brojnije od dece do pet godina, i to u odnosu 2 prema 1.

Stanovništvo 23 zemlje, uključujući Japan, Tajland, Italiju i Španiju, moglo bi se smanjiti za najmanje 50 procenata, dok bi 183 od 195 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem imale stopu rađanja ispod 2,1 po porodici.

S jedne strane, očekuje se da će Kina i 34 druge zemlje imati smanjenje stanovništva za preko 25 procenata, ali sa druge strane, i Latvija i El Salvador doživeće pad populacije od preko 75 odsto.

Izveštaj navodi pristup kontracepciji i bolje obrazovanje devojčica i žena kao primarne faktore koji će “podstaći opadanje nataliteta i sporiji rast stanovništva“.

“Kontinuirani rast globalnog stanovništva tokom ovog veka više nije realističan scenario”, rekao je šef istraživačkog tima dr Kristofer Marej, dodajući da vlade širom sveta “moraju započeti preispitivanje svojih politika o migracijama, radnoj snazi i ekonomskom razvoju.”

Getty Images

Izveštaj predviđa značajno smanjenje radno sposobnog stanovništva Kine i Indije, čiji bi aktuelni ekonomski uticaj postepeno oslabio ukoliko se prognoze obistine. Amerika bi se ponovo mogla uzdići kao svetska ekonomska sila do 2098., nakon prethodnog opadanja stanovništva i ekonomske moći.

Studija preporučuje liberalnu imigracionu politiku kao sredstvo za ublažavanje depopulacije i jačanje ekonomskog rasta, posebno za industrijski razvijene zemlje poput SAD-a, Australije i Kanade.

U međuvremenu, podsaharska Afrika će verovatno doživeti trostruko umnožavanje stanovništva, usled pada stope smrtnosti i porasta broja prvorotki. Prema autorima studije, Niger bi mogao da ima rast od 765 procenata, Čad 710 procenata, Južni Sudan 594 procenta i Mali 321 procenat.

Iz ovog razloga, Afrika će verovatno nadmašiti Aziju kao najnaseljeniji region sveta do kraja ovog stoleća.

Studija predviđa izrazito multipolaran svet, pri čemu će se Indija i Nigerija pridružiti SAD-u i Kini kao dominantne globalne sile, dok bi više afričkih i arapskih zemalja preuzelo kormilo kao svetski ekonomski lideri.

“Istraživanje progonozira radikalna pomeranja u geopolitičkoj moći, preispituje predrasude o imigraciji i naglašava važnost zaštite rodnih i reproduktivnih prava žena. 21. vek će doživeti revoluciju u shvatanju naše ljudske civilizacije,” rekao je dr Ričard Horton, glavni urednik magazina Lancet.

(RT-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *