Barnea na zadatku: Novi šef Mosada najavio agresivniji stav prema Iranu

Dolazeći direktor Mosada David Barnea održao je u utorak preteći govor protiv Irana, sugerišući potencijalne likvidacije njegovih nuklearnih naučnika i napade na tamošnja nuklearna postrojenja.

„Iranski nuklearni program i dalje će morati da zazire od duge ruke Mosada,“ rekao je Barnea. „Dobro smo upoznati sa različitim elementima nuklearnog programa i službenicima koji u njemu učestvuju, kao i sa službenicima koji ga vode.“

Vladina kancelarija je većinu Barneinih izjava prosledila Jerusalem Post-u i drugim lokalnim medijima, međutim samo je Yediot Aharonot izvestio o gorenavedenoj pretnji.

Novi šef Mosada je naglasio da „čak i u ovom trenutku Iran radi na realizaciji svoje nuklearne vizije, pod međunarodnim pokroviteljstvom. Služeći se lažima i nuklearnim sporazumom kao paravanom, Iran je nikada bliži razvoju oružja za genocidnu destrukciju.“

Rekao je da će špijunska agencija koristiti operativni rad i napredne tehnologije kako bi Islamsku Republiku držala pod kontrolom. Barnea se zahvalio odlazećem direktoru službe Josiju Koenu, dodajući da su njegovi operativni saveti doneli ogromnu prednost Izraelu, te da je njegov lični doprinos bio od presudnog značaja.

Dalje je podvukao da Izrael neće ostati pasivan samo zato što je većina sveta odlučila da ignoriše iranski nuklearni program. „Nećemo se ponašati u skladu sa voljom većine (nacija), jer ta ista većina neće morati da plaća cenu za svoju lošu procenu iranske pretnje,“ preneo je Yediot.

(JerusalemPost-ZTP, foto: Kobi Gideon/GPO)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *