Suđenje kineskom agentu: Poljska javnost suočena sa rastućim uticajem Kine

Poljskom IT stručnjaku i bivšem radniku Huawei-a sudi se u Varšavi zbog špijunaže, u slučaju koji razotkriva rastuću zabrinutost Evrope zbog političkog, finansijskog i tehnološkog prodora Pekinga.

Pjotr Durbajlo, bivši službenik poljske vlade i bezbednosnih agencija, optužen je za špijuniranje u korist Pekinga, zajedno sa Vang Veiđingom, navodno kineskim obaveštajcem, koji je radio kao direktor prodaje u poljskom Huawei-u. Obojica su negirali navode optužbe otkako su uhapšeni 2019. godine.

Vang je navodno pokušavao da pojača uticaj Huawei-a na poljsku vladu i tehnološku infrastrukturu, dok je Durbajlo osumnjičen da je Vang-u odavao tajne o sistemu komunikacija. Sjedinjene Države su apelovale na evropske saveznike poput Poljske da isključe Huawei i druge kineske firme iz svoje onlajn infrastrukture, jer bi Peking mogao da ugrozi njenu bezbednost. Huawei negira optužbe tvrdeći da SAD žele da potisnu njegove 5G tehnologije sa unosnih zapadnih tržišta.

Britanija i Švedska su zabranile kupovinu nove Huawei 5G opreme iz bezbednosnih razloga i povlače je iz postojećih sistema, dok nekoliko srednjoevropskih država razmatra slične mere. Izuzetak je Mađarska, gde populistička vlada Viktora Orbana podržava saradnju sa kineskom kompanijom u cilju bližih ekonomskih i kulturnih veza sa Pekingom. U Mađarskoj se nalazi najveći Huawei centar za snabdevanje van Kine.

Takođe, zemlja je pozajmila oko 2 milijarde evra od Pekinga radi obnove železničke pruge do Srbije, prema ugovoru koji je prošlog meseca proglašen državnom tajnom. Mađarska je jedina članica EU koja primenjuje kinesku vakcinu Sinopharm, uz nedavne najave za pakovanje i proizvodnju cepiva u lokalnoj fabrici.

Orbanovi kritičari su besni i zbog osnivanja prvog kineskog univerziteta u EU; naime, ogranak Univerziteta Fudan iz Šangaja najavljen je za 2024., šest godina nakon što je liberalni Centralnoevropski univerzitet proteran iz Budimpešte i premešten u Beč.

Projekat se finansira iz drugog kineskog kredita od 1,2 milijarde evra, koji će Mađarsku staviti pod pritisak da čini političke usluge Kini. Nedavno je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas osudio „apsolutno nerazumljivu“ odluku Mađarske da blokira zvaničnu izjavu EU o gušenju demokratije u Honkongu.

Ministar spoljnih poslova Irske je prethodnog vikenda boravio u diplomatskoj poseti Kini, što se poklopilo sa posetama delegacija Mađarske, Poljske i Srbije. „Kina se nada da će irska strana obezbediti korektno poslovno okruženje za kineske kompanije koje investiraju i posluju u Irskoj,” rekao je ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Vang je mađarskom kolegi Peteru Šijartu poručio da svrha saradnje Pekinga i Budimpešte „nije podela Evrope“, već „jačanje međusobnog razumevanja i tolerancije, te suprotstavljanje zaverama koje razdiru svet“.

(IrishTimes-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *