Zašto vaš novi električni automobil ispušta čudne zvuke?

Zvuk automobila je nekada dolazio od benzinskog motora i radio aparata. Gotovo nečujno baterijsko napajanje i moderni komunikacioni sistemi doneli su zvučnu prazninu, ali i haj-tek način da se ona popuni. Proizvođači automobila sada putnicima svojih električnih vozila nude paletu zvukova koji će putovanje učiniti živahnijim.

Jedan od aktuelnih trendova je da se buka benzinskog motora zameni njegovom imitacijom. Veštačko generisanje buke nudi evokaciju prošlosti u automobilima budućnosti. Mnoga električna vozila mogu da očaraju putnike lažnim zvukovima motora, baš kao što je zvuk motora u sportskim modelima oduvek podešavan tako da zvuči bučnije u kabini nego na putu. Neki novi modeli mogu da prirede takvu kakofoniju i spoljnom svetu.

Abarth 500e, Fijatova električna verzija popularnog malog automobila, lansiran je prošle godine sa zvučnikom u braniku koji imitira benzinski motor. Hjundai Ioniq 5 N, koji će se verovatno naći u prodaji ove godine, ide korak dalje. Osim što emituje zvukove motora, može da škripi kao borbeni avion i da lagano cima automobil između lažnih promena brzina. Budućnost je jednako važna kao i prošlost kada je u pitanju nadomeštanje diskrecije elektromotora.

Električna vozila obično imaju seriju velikih ekrana koji prikazuju komplikovane grafikone i interaktivne funkcije, obično uz melodijsku pratnju klikova i obaveštenja. S druge strane, regulatori u Americi i Evropi insistiraju da električna vozila emituju zvukove kako bi pešaci znali da se približavaju (kod Fijata, upozorenje je zvuk gitare).

Neke kompanije, kao što je Mercedes-Benc, prepuštaju podešavanje ovih zvučnih signala internim tehničarima. Drugi, poput Renoa, smatraju da će njihovi zvuci „dočarati jedinstveni identitet automobila“ i stoga angažuju ugledne muzičare. Video snimci koji su nedavno objavljeni na veb stranici francuske firme ističu njenu saradnju sa Žan-Mišel Žarom, pionirom elektronske muzike.

Reno se nadovezao na trend koji je BMW zacrtao 2019, kada je angažovao Hansa Cimera, poznatog po Oskarom nagrađenoj filmskoj muzici, kao svog dežurnog kompozitora. Ipak, za vozače koji čeznu za mirom i tišinom, sve ove opcije dolaze sa off prekidačem.

(TheEconomist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *