Zašto je važno da povremeno izvadite slušalice i pustite uši da dišu?

Prodaja bežičnih slušalica je u velikom porastu, a samo Epl je 2020. prodao blizu 100 miliona AirPods kompleta. Odvojenost od pametnih telefona i drugih uređaja podrazumeva da ćemo slušalice nositi duže. Kao posledicu toga, možda ćete primetiti da su vam uši lepljivije ili voštanije. Da li je ovo uobičajeno i šta se dešava sa našim ušima kada nosimo slušalice?

Iako su bežične slušalice relativno nova pojava na tržištu, postoje brojna istraživanja koja ispituju dugotrajnu upotrebu slušnih aparata, koji često imaju sličan mehanizam. Naime, pokazalo se da dugotrajna upotreba takvih uređaja može izazvati probleme sa ušnim voskom. Stvaranje ušnog voska (med. ‘cerumen’) normalan je proces kod ljudi i mnogih drugih sisara. U blizini otvora ušnog kanala uvek treba da bude tanak sloj voska. Njegova uloga je da vlaži kožu spoljnog ušnog kanala i štiti nas od insekata, bakterija i vode. Mokar ušni vosak je braonkast i lepljiv, dok je suv najčešće bele boje.

Zapravo, cerumen je toliko delotvoran, da je 1800-ih korišćen kao balzam za ispucale usne. Ušni vosak je prirodna supstanca koja se stvara u spoljnom delu ušnog kanala. Nastaje izlučivanjem uljnih i znojnih žlezda iz folikula dlake, i zatim skuplja prašinu, bakterije, gljivice, dlačice i mrtve ćelije kože u obliku voska. Spoljni ušni kanal se može posmatrati kao sistem pokretnih stepenica koji gura cerumen napolje, sprečavajući da se uši napune mrtvim ćelijama kože. Takvom pomeranju ušnog voska doprinose i prirodni pokreti vilice. Kada cerumen dođe do kraja uha, tada jednostavno ispadne.

Uho se samo čisti i najbolje funkcioniše kada je neometano. Međutim, sve što blokira normalno pomeranje cerumena može da izazove probleme. Umerena upotreba ušnih uređaja obično ne stvara tegobe, ali dugotrajna upotreba slušalica, na primer ako ih nosite po ceo dan, mogla bi da:

  • sabije ušni vosak, čineći ga manje fluidnim i teškim za prirodno izbacivanje
  • sabije cerumen do te mere da izazove upalu. Tada dolazi do priliva belih krvnih zrnaca u uho, što povećava broj nagomilanih ćelija
  • utiče na protok vazduha i prekine isušivanje ušnog voska. Kada cerumen zadrži svoju lepljivost tokom dužeg intervala, znoj i vlaga se nakupljaju u ušima, čineći ih podložnijim bakterijskim i gljivičnim infekcijama
  • stvori prepreku za prirodno izbacivanje cerumena, što posledično stimuliše lučenje žlezda i pojačava stvaranje voska
  • smanji opštu higijenu ušiju ako su vrhovi slušalica nepravilno očišćeni ili kontaminirani bakterijama ili infektivnim agensima
  • ošteti vaš sluh ako je jačina zvuka previsoka

Prekomerni ušni vosak može da uzrokuje probleme sa sluhom, zajedno s drugim simptomima poput bola, vrtoglavice, tinitusa, svraba i vrtoglavice. Ako morate da slušate nešto duže vreme, korišćenje velikih slušalica može da bude od pomoći. Slušalice koje prekrivaju čitavu ušnu školjku ostavljaju više prostora za protok vazduha u poređenju sa bubicama. Tada su manje šanse za sabijanje ušnog voska ili ulazak bakterija i drugih patogena u ušni kanal.

(TheConversation-ZTP, foto: Shutterstock)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *