Eks-direktor MI6: Hanter Bajden nije smeo da prihvati posao u Ukrajini

Bivši šef MI6 istakao je da je odluka Hantera Bajdena da prihvati mesto direktora u ukrajinskoj energetskoj kompaniji Burisma učinila njegovog oca „potencijalno ranjivim“. Ser Ričard Dirlav kaže da su se obojica morali distancirati od tog posla u vreme dok je Bajden bio potpredsednik. Dirlav je svoje komentare izneo u epizodi podkasta ​​One Decision, u kojoj je gostovao i Aleksandar Vindman, penzionisani pukovnik koji je svedočio protiv predsednika Trampa tokom njegovog prvog opoziva.

Vindman je opisao kako je Tramp iskoristio kontakt sa ukrajinskim predsednikom da nametne svoje političke interese. Odgovarajući na pitanje da li je Trampov aranžman sa Ukrajinom zasenio veze porodice Bajden sa zemljom, Dirlav je rekao: „Mislim da su Bajden i njegov sin bili izuzetno nepromišljeni. Mislim da je to bila duboko pogrešna procena, što je Bajdena učinilo politički ranjivim.”

„Ne znamo sve detalje, ali kada vas Ukrajina pozove i ponudi vam posao, a vi znate da vam nudi mesto u upravnom odboru, što je Hanteru ponuđeno, tada bežite od toga koliko vas noge nose. Nije mu to trebalo, nimalo.” Dirlav je bio šef britanske spoljne obaveštajne službe od 1999. do 2004. Njegovi komentari će pojačati optužbe Republikanaca da je, prihvatajući dobro plaćenu poziciju u Burismi, Hanter Bajden u najmanju ruku bio u sukobu interesa, ali i da je omogućio stranoj državi da izvrši uticaj na tadašnjeg potpredsednika.

Hanter je kasnije rekao da je njegovo ime bilo zlata vredno za Burismu. „Upravo u to vreme Rusi su napali i zauzeli Krim, a potom i preuzeli kontrolu nad prirodnim resursima i gasovodom,” rekao je Bajden mlađi za BBC početkom ove godine. „I znam da je Burisma htela da postavi bedem protiv te ruske agresije, znali su da moraju da prošire međunarodne kontakte kako bi se diverzifikovali i zaštitili. Bajdenovo ime je sinonim za demokratiju i transparentnost, i razumeo sam zašto im je bilo potrebno.” Hanterova umešanost je izazvali sumnje u američkoj javnosti da porodica Bajden profitira na ukrajinskom aranžmanu.

Priroda nacionalne bezbednosti i sukob interesa bili su tema podkasta i intervjua sa Vindmanom. Kao bivši direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost, on je učestvovao u Trampovom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim u julu 2019. Vindman je tada izrazio zabrinutost zbog Trampovog zahteva da Ukrajina pokrene istragu protiv Hantera Bajdena, nakon što je Zelenski zatražio vojnu pomoć od SAD-a. To ga je dovelo do svedočenja pred američkim Kongresom.

„Odmah sam shvatio da je to pretnja našoj demokratiji, jer je predsednik tek tako želeo da podrije fer i slobodne izbore. Zato sam istupio,“ rekao je Vindman u intervjuu i dodao da telefonski poziv Ukrajini nije bio njegov jedini problem sa Trampom. „Nije imao nikakvog interesovanja za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost mimo potencijalnih poslovnih transakcija. „Naša politika prema Ukrajini nije bila vezana isključivo za nacionalnu bezbednost. U igri su bila i druga pitanja, naročito jačanje Trampove pozicije uoči izbora 2020.”

Vindman se ubrzo suočio sa posledicama. Nakon što je Tramp oslobođen optužbi, Vindman je otpušten iz Saveta za nacionalnu bezbednost. Obećano unapređenje je povučeno. „Razgovarao sam sa nekoliko oficira, i više puta mi je rečeno da praktično više nemam karijeru,“ istakao je Vindman. Jedan kolega mu je rekao da će morati da potraži „utešno nameštenje“. Oficir kaže da je Bela kuća kritikovala Ministarstvo odbrane zbog razmatranja njegovog unapređenja i poslala instrukcije za njegovu difamaciju.

Pričalo se o njegovom premeštanju u novi vojni muzej koji nije bio ni otvoren. Umesto toga, podneo je ostavku, okončavši vojnu karijeru u julu 2020. Sada priprema doktorat na temu međunarodnih odnosa na Univerzitetu Džons Hopkins. „Mi imamo vojno rukovodstvo koje teži da izbegne političke rizike… ne u smislu da imaju partijsku naklonost, Republikansku ili Demokratsku, već da gledaju odakle duvaju politički vetrovi i da iz toga izvuku korist,” zaključuje Vindman.

(DailyMail-ZTP, foto: Wikimedia)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *