Zagađenje mikroplastikom čak i na Mont Everestu?

Kao nusproizvod industrije, mikroplastika je pronađena u kiši, vazduhu, zemljištu i snegu u najudaljenijim predelima planete. Prvo su je pronašli u francuskim Pirinejima, pa u Stenovitim planinana severne Amerike, a nedavno u nepalskom nacionalnom park Sagarmata, nadomak Mont Everesta.

„Zaista me je iznenadilo prisustvo mikroplastike u svakom pojedinom uzorku snega koji sam analizirala,“ kaže istraživačica Imodžen Naper sa Univerziteta u Plimutu. „Mont Everest je mesto koje sam uvek smatrala dalekim i netaknutim. Činjenica da je zagađenje stiglo do vrha najviše planine na svetu zaista mi je otvorilo oči.“

Imajući u vidu razmere širenja mikroplastike, kako na kopnu, tako i u vodi, ovo otkriće nije neočekivano, iako je prilično šokantno. Iako se mnogo priča o zagađenju plastikom u svetskim okeanima, nedavne procene pokazuju da se slična količina sintetičkog mikrofibera taloži na kopnu i u izvorima slatke vode, a razlog je naša odeća.

Iako je Katmandu, najbliži grad Everestu, udaljen 160 kilometara, planinski vrh nije pošteđen zagađenja mikroplastikom. Nova analiza snega i vode otkriva da je mikroplastika prisutna na najvišoj nadmorskoj visini do sada zabeležnoj. U svakom uzorku snega prikupljenom tokom ekspedicije 2019., laboratorijska analiza je pronašla značajnu koncentraciju mikroplastike; uzorci vode iz planinskih potoka su se pokazali manje zagađenim, verovatno zbog brzih vodotokova i razređivanja otopljenim snegom.

Paninarski kamp Everest bio je posebno zagađen. Tu većina penjača provodi vreme, ponekad i mesec dana ili duže. Komadići plastike prikupljeni za studiju bili su manji od 5 milimetara i uglavnom su izrađeni od poliestera, akrilika i najlona. Upravo su to polimeri koji se koriste za izradu zimske odeće, ali i za čvrstu opremu poput  šatora, užadi i zastava.

Mont Everest se ponekad opisuje kao „najviše smetlište na svetu“. Decenijama raste broj alpinista koji tokom svojih ekspedicija ostavljaju smeće u baznom kampu i oko planine. Prošle godine, nepalska vojska je pokrenula kampanju za čišćenje oko 10 tona otpada iz nacionalnog parka, ali ne može se sva plastika tako lako sakupiti. Prethodna istraživanja su otkrila da samo jedan sloj poliesterske odeće ostavlja milijardu čestica mikroplastike godišnje.

Naučnici još uvek ne znaju kako mikročestice plastike utiču na ljudsko zdravlje ili prirodne ekosisteme. Iako godišnje apsorbujemo oko 70.000 čestica mikroplastike, naučnici još uvek nisu sigurni na kom pragu zagađenje postaje toksično ili kakva je potencijalna šteta za organizam.

(ScienceAlert-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *