Disko polo: Zašto poljski političari favorizuju lokalni turbo-folk?

„Ljubav, ljubav u Zakopanu. Kupamo se u šampanjcu. Ja sam vitez, a ti kraljica noći,“ poručivao je sa pozornice proćelavi pevač sa krupnim brkovima i šljokičastim blejzerom. Bila je prohladna novogodišnja noć 2018. godine, ali je 60.000 fanova ipak došlo u turistički gradić Zakopane u podnožju planine Tatra. Još 8 miliona Poljaka gledalo je koncert od kuće, donoseći državnoj televiziji trostruko veću gledanost u odnosu na konkurente.

Disko polo, muzički žanr koji je nekada bio rezervisan za narodnjačke svadbene bendove, postao je mejnstrim. Nastala u ruralnim oblastima Poljske krajem 1980-ih, ova muzika spaja narodne melodije sa ritam mašinama i sintisajzerima, a često i lascivinim tekstovima. „Gaćice na tačkice“, hit pesmu iz 1995. godine, javnost je smatrala neukusnom. Ali žanr se vratio. Gotovo dve trećine Poljaka, a 80% njih živi u ruralnim oblastima, kažu da uživaju. „Ljubav u Zakopanu“ je dostigla 226 miliona pregleda na Jutjubu.

Disko polo izvođači danas nastupaju u dovranama poput Varšavske palate kulture i nauke i londonske O2 Arene. U septembru je škola u Mihalovu, na istoku Poljske, održala prvi čas iz disko pola, a u cilju otkrivanja talenata i oblikovanja njihovih karijera. Prva generacija od 27 srednjoškolaca uči se pevanju i plesu, kao i tehnikama muzičke produkcije. Tadašnji ministar obrazovanja je pohvalio školu, rekavši: „Možda će zaživeti.“ Grad uveliko podiže i disko polo muzej.

Poljski političari odavno su počeli da se udvaraju ljubiteljima disko pola. Za vreme predsedničke kampanje 1995. godine, dvojicu glavnih kandidata pratili su disko polo umetnici. Pokroviteljski odnos države prema disko polo sceni, naročito pod strankom Zakona i pravde, ipak je nešto novo. Ranije ove godine, poljski javni servis TVP posvetio je čitavu emisiju disko-polo doajenu Zeneku Martinjuku. Nakon pevušenja na jednom od njegovih koncerata, šef televizije, inače funkcioner Zakona i pravde, pozvao je da se prekine „licemerje i foliranje da je ovo manje vredan žanr“.

Vladajuća stranka ima jasne motive za dodvoravanje ljubiteljima disko-pola, naime, oni su njeni najverniji glasači. Na prošlogodišnjim izborima, stranka je dobila gotovo dvostruko više glasova u ruralnim oblastima nego u velikim gradovima. TVP je osudila političare i kulturne radnike koji se podsmevaju disko-polu, smatrajući da nisu u dodiru sa „običnim“ Poljacima. Nakon rekordnog broja gledalaca novogodišnjeg koncerta Zeneka Martinjuka, televizija je objavila cinično saopštenje: „Lažna elita je ljubomorna“.

(TheEconomist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *