Vilijem Berns u Tripoliju: Libijska vlada obznanila iznenadnu posetu direktora CIA

Vlada ratom razorene Libije saopštila je u četvrtak da je Vilijam Berns, direktor Centralne obaveštajne agencije Sjedinjenih Država (CIA), boravio u glavnom gradu Tripoliju na razgovorima sa visokim libijskim zvaničnicima. Berns je posetom Tripoliju postao najviši zvaničnik američke vlade koji je putovao u tu severnoafričku zemlju tokom mandata Džoa Bajdena.

Prema izveštajima libijskih medija, Berns je veći deo dana proveo u Tripoliju, gde se sastao sa Abdulom Hamidom Dbeibahom, kontroverznim biznismenom koji obavlja funkciju premijera u Vladi nacionalnog jedinstva (VNJ). Berns se takođe sastao sa ministarkom spoljnih poslova Najlom al-Manguš, kao i sa Huseinom al-Ajebom, koji vodi obaveštajnu agenciju VNJ-a. Direktor CIA se sastao i sa feldmaršalom Kalifom Haftarom, šefom Libijske nacionalne armije (LNA).

LNA formalno podržava rivalsku vladu u istočnoj Libiji, Vladu nacionalne stabilnosti (VNS). Međutim, Haftara mnogi vide kao de fakto lidera na terenu. Treba napomenuti da se Berns nije sastao sa Fatijem Bašagom, samozvanim „premijerom“ VNS-a, koja, za razliku od VNJ-a, nije priznata od strane Ujedinjenih nacija, ali je podržavaju brojne regionalne sile, uključujući članicu NATO-a Tursku.

Al-Monitor je izvestio da je odnos VNJ-a sa Rusijom bio na dnevnom redu tokom Bernsove posete, kao i libijski izvoz energije u Evropu. Razgovaralo se i o borbi protiv terorizma, što nije iznenađujuće, s obzirom da je prošlog meseca VNJ američkim vlastima izručila Abu Agilu Mohameda Mas’uda Heir Al-Marimija. Vašington navodi da je Al-Marimi bio umešan u obaranje Pan Am leta 103 iznad Lokerbija u Škotskoj 1988. godine. Ovaj potez je viđen kao pokušaj VNJ-a da ojača odnose sa Vašingtonom, u svetlu zategnutih odnosa sa VNS ​​i LNA.

(IntelNews-ZTP, foto: Libya Review)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *