Velika Britanija: Kriminalne aktivnosti MI6 na domaćem terenu?

Nezavisna grupa koja nadzire sektor bezbednosti (Investigatory Powers Tribunal) otkrila je da agenti i doušnici MI6 možda čine zločine u Velikoj Britaniji. Grupa je obelodanila svoje nalaze uprkos pokušajima vlade da aferu drži u tajnosti.

Od 1994. godine, britanska spoljna obaveštajna služba (MI6) može da ovlasti svoje operativce da počine zločine u slučajevima kada je ugrožena bezbednost Velike Britanije. To ovlašćenje je odavno poznato kao „Džejms Bond klauzula “, ali ona ne daje izričitu dozvolu za kriminalne radnje na teritoriji Velike Britanije.

Zakoni bez presedana, kojima se regulišu ovlašćenja doušnika da čine zločine, nalaze se u završnoj fazi parlamentarne rasprave. Otkrivanje zločina koje mogu počiniti pojedinci u službi MI6 deo je dugotrajnog sudskog spora oko zakonitosti takvih operacija.

Iako je pravna bitka otkrila detalje o tome kako MI5, unutrašnja služba bezbednosti, odobrava zločine svojih doušnika, nedavni izveštaj IPT-a prvi je ukazao na to da MI6 postupa slično. Tokom procesa, IPT je odbacio tajne podneske vlade koja želi da afera ostane iza zatvorenih vrata.

Godišnji izveštaj IPT-a otkriva da je jedan od agenata MI6 u inostranstvu izmakao kontroli i počinio teška krivična dela. U izveštaju stoji da je tajna služba 2019. godine regrutovala stranog operativca i zatražila od sekretara za spoljne poslove da odobri potencijalna krivična dela radi očuvanja bezbednosti Velike Britanije.

Izveštaj ne navodi o kom se sekretaru spoljnih poslova radi. „Tajna obaveštajna služba je prepoznala rizik da agent može biti umešan u teška krivična dela u inostranstvu,“ navodi se u izveštaju. „MI6 nije podsticao ili odobravao bilo kakvu krivičnu radnju od strane njihovog agenta.”

„U svom podnesku, MI6 tvrdi da su agenta angažovali poštujući transparentnost u vezi sa aktivnostima u koje je bio umešan. Postojale su jasne ‘crvene linije’ kojima je propisano nedozvoljeno ponašanje, pod pretnjom raskida saradnje.“ Šest meseci kasnije, MI6 je ustanovio da je operativac prešao te crvene linije, ali nisu o tome obavestili sekretara spoljnih poslova koji je odmah morao da obustavi operaciju.

Inicijatori sudskog procesa kažu da ova otkrića dokazuju da se državni zločini skrivaju od javnosti. Ministri, pak, tvrde da će zakoni koji prolaze kroz parlament sprečiti zločinačke akte operativaca dok su na tajnom zadatku.

(BBC-ZTP, foto: Youtube/prt sc)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *