SAD optužuju iranske obaveštajce za kidnapovanje agenta FBI

Američki zvaničnici prozvali su Iran, optužujući dvojicu obaveštajnih oficira za otmicu i verovatno smrt penzionisanog agenta FBI-a Roberta Levinsona, koji je nestao pre skoro 14 godina sa ostrva blizu iranske južne obale.

Federalne vlasti saopštile su da su akcije Muhameda Baserija i Ahmeda Kazaija odobrili najviši iranski zvaničnici, što je rezultiralo verovatnom smrću Levinsona. Trampova administracija identifikovala je Baserija i Kazaija kao „visoke oficire“ iranskog Ministarstva obaveštajnih poslova i bezbednosti (MOIS) koji su umešani u Levinsonovu otmicu na iranskom ostrvu u martu 2007. godine.

Najavljene sankcije protiv dvojice oficira, koje dolaze na izmaku Trampovog mandata, više su simboličan gest. Međutim, on bi mogao da zakomplikuje planove dolazeće Bajdenove administracije za obnavljanje nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015., koji je predsednik Donald Tramp napustio 2018 godine.

Američki zvaničnici objavili su u martu da je Levinson verovatno umro u iranskom pritvoru nakon nestanka sa ostrva Kiš. Šta je Levinson tamo tačno radio i dalje ostaje predmet spora, a neki izveštaji sugerišu da je po nalogu CIA-e pokušavao da regrutuje iranskog obaveštajca.

Levinsonov slučaj godinama je sporna tačka između SAD-a i Irana. Bio je najduže držani talac u američkoj istoriji, iako su iranski zvaničnici odbijali da potvrde njegovo prebivalište. Video snimak iz 2011. dokazao je da je američki agent živ, nakon čega su usledile fotografije na kojima je Levinson prikazan u narandžastoj uniformi kakvu obično nose zatvorenici ili taoci. Međutim, Iran je demantovao ove informacije.

2013. godine, Associated Press je izvestio da je Levinson po nalogu CIA-e trebalo da regrutuje iransku krticu. Međutim, FBI je rekao da je agent radio kao privatni detektiv, istražujući mrežu švercera cigareta. Bela kuća je takođe demantovala tvrdnju o špijunskoj misiji, nazivajući je „krajnje neodgovornom“. Tadašnji portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da Levinson „nije bio službenik vlade SAD-a“ kada je 2007. godine otišao u Iran.

Kristin Levinson, njegova supruga, rekla je za USAToday da ne zna zašto je njen suprug otputovao u Iran. Nikada s njom nije razgovarao o poslu koji je radio za vladu, rekla je u prošlogodišnjem intervjuu.

Trampova administracija je zaoštrila odnose sa Iranom otkako se povukla iz nuklearnog sporazuma, uvela opsežne sankcije iranskoj ekonomiji i pokušala da zemlju politički izoluje. Bajden je rekao da želi da obnovi nuklearni sporazum kojim se Iran obavezao da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Ali stručnjaci kažu da će se to teško ostvariti, delom i zbog toga što Iran više ne poštuje odredbe o obogaćivanju uranijuma.

(USAToday-ZTP, foto: AP)

Tagovi:, , , ,

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *