Turska: Otkrivena Mosadova špijunska ćelija bila povezana sa Gulenistima?

Turska Nacionalna obaveštajna organizacija (MIT) u ponedeljak je saopštila da je uhapsila nekoliko članova špijunske mreže, koje je navodno regrutovala, obučavala i vodila izraelska obaveštajna agencija Mosad. Dva člana navodne špijunske mreže uhapšena su pre dva meseca, saopštili su MIT i Kancelarija glavnog javnog tužioca Istanbula.

Hapšenja su usledila nakon istrage o pretećem paketu koji je poštom poslao jedan od osumnjičenih špijuna. Istragu je pokrenula istanbulska ispostava Generalne uprave za bezbednost (turska policija), koja je kasnije otkrila vezu sa zasebnom 18-mesečnom kontraobaveštajnom istragom koju je vodio MIT. To je dovelo do hapšenja Selčuka Kučukaje, turskog državljanina, koji je optužen da je delovao kao šef navodne špijunske mreže. Istanbulska policija je u ponedeljak uhapsila 11 saradnika Kučukaje, za koje MIT veruje da su članovi špijunske ćelije. Neki izveštaji ukazuju da turske vlasti i dalje tragaju za još dvojicom osumnjičenih iz iste špijunske mreže. MIT navodi da je mreža imala lažnu kompaniju preko koje su njeni članovi obavljali poslovne aktivnosti u Iranu, uz pomoć posrednika koji posluju u inostranstvu.

Kancelarija glavnog javnog tužioca navodi da je Kučukaja stupio u kontakt sa izraelskom obaveštajnom službom preko pripadnika tzv. pokreta Gulenista. Pokret čine pristalice muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji vodi globalnu mrežu verskih škola, dobrotvornih organizacija i preduzeća iz svog izbegličkog doma u SAD-u. Turska vlada je proglasila Gulenovu grupu terorističkom organizacijom koja navodno stoji iza neuspelog puča 2016. protiv turskog predsednika Erdogana. Kučukaja je takođe optužen da je imao nekoliko ličnih sastanaka sa službenicima Mosada na različitim lokacijama širom Evrope. Tokom tih sastanaka, Kučukaja je dobijao zadatke koji su trebali da testiraju njegove sposobnosti prikupljanja obaveštajnih podataka. Navodi se da je Kučukaja na kraju unajmljen kao špijun od strane Mosada, koji mu je takođe dao uputstva o korišćenju tajnog komunikacionog sistema radi održavanja kontakata sa svojim izraelskim vezama.

Tvrdnja turske vlade da je razbila špijunsku ćeliju Mosada koja deluje na njenoj teritoriji nije bez presedana. U oktobru 2021, MIT je obznanio hapšenja 15 članova navodne špijunske mreže Mosada nakon serije racija u četiri turske pokrajine. Prošlog decembra, turski mediji su izvestili da su 44 osobe privedene i ispitane zbog navodnog špijuniranja palestinskih prognanika koji žive u Turskoj. Ono što je novo u poslednjem izveštaju jeste navodna povezanost Mosada i Gulenista, koje administracija predsednika Erdogana smatra unutrašnjom bezbednosnom pretnjom.

(IntelNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *