TikTok, Reddit i Fejsbuk suočeni sa talasom dezinformacija o ivermektinu

TikTok, Reddit i Fejsbuk zagušeni su informacijama o ivermektinu, leku protiv parazita koji je privukao pažnju antivaksera kao tretman protiv kovida-19. Rast prodaje ivermektina, kao i pozivi kol centrima zbog trovanja, podstakli su američku FDA da izda upozorenje u kojem objašnjava zašto se ovaj lek ne preporučuje za lečenje ili prevenciju kovida-19.

Magazin Rolling Stone na TikToku je pronašao video snimke sa preko milion pregleda koji promovišu ivermektin kao lek za kovid-19 pod haštagovima #ivermectin4covid i #ivermectinworks. TikTok je u međuvremenu uklonio ove snimke zbog kršenja pravilnika i blokirao tagove, a portparol kompanije kaže da će se nastaviti akcija skidanja povezanih videa. Haštag #ivermectin je i dalje aktivan, mada su trenutno najpopularniji snimci u kojima zdravstveni radnici pobijaju dezinformacije.

Moderatori nekoliko stotina podreddita pozvali su platformu da preduzme mere protiv dezinformacija o kovidu-19, uključujući zabranu nizova koji šire medicinske zablude. Odbacujući mogućnost totalne cenzure, izvršni direktor Reddita Stiv Hafman ističe da je „Reddit mesto za otvorenu i autentičnu debatu. To uključuje diskusije koje preispituju ili negiraju ustaljena mišljenja.“ U izjavi dalje stoji da Reddit redovno reaguje na prevare ili podsticanje nasilja, kao i da će blokirati određene podreddite u pretragama ili onemogućiti pristup bez logovanja.

Moderatori su kritikovali Hafmanovu objavu rekavši da podredditi koje promovišu ivermektin nisu obrisani. Prema rečima portparola, Reddit trenutno revidira r/ivermectin i slične nizove na platformi. Reddit je nedavno blokirao r/NoNewNormal, podreddit koji promoviše odbacivanje maski i vakcina. Članovi grupa na Fejsbuku takođe dele dezinformacije i objavljuju sponzorisane postove koji nude ivermektin za lečenje ili sprečavanje kovida-19. Fejsbuk je oštro kritikovan zbog količine dezinformacija o pandemiji koje kruže ovom društvenom mrežom.

Prema rečima portparola, Fejsbuk uklanja sadržaje „koji pokušavaju da kupe, prodaju ili doniraju ivermektin“. „Takođe sankcionišemo sve profile i grupe koje krše naše preporuke vezane za kovid i vakcine, uključujući tvrdnje da je ivermektin sigiran lek ili prevencija za kovid-19.” Međutim, javne i privatne grupe uspevaju da izbegnu moderaciju koristeći fraze poput „ivm“ ili „moo juice“ za ivermektin.

(TheVerge-ZTP, foto: NurPhoto/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *