MI6 pregovarao sa talibanima, zatražene garancije o sprečavanju terorizma

Britanski obaveštajni oficiri obavili su tajne razgovore sa talibanima u Kabulu kako bi dobili garancije da Avganistan neće potpomagati nove terorističke akcije protiv Zapada, otkriva The Telegraph. Pretpostavlja se da su diskusije vođene u protekle dve nedelje, nakon preuzimanja vlasti od strane talibana.

Strepeći za bezbednost Britanije nakon uspona militantnog režima u Avganistanu, šef MI6 Ričard Mur je krajem prošle nedelje održao hitne razgovore sa šefom vojske u Pakistanu. Sasvim neočekivano, vlasti u Islamabadu objavile su detalje posete šefa britanske obaveštajne službe.

Prema izvorima The Telegraph-a, oficiri MI6 razgovarali su sa talibanima u Kabulu i Dohi (Katar), gde se nalazilo njihovo rukovodstvo u egzilu. Ser Sajmon Ges, šef obaveštajnog odbora koji brifuje Borisa Džonsona, stigao je pre samo nekoliko dana u Dohu na tekuće razgovore sa predstavnicima talibana. Dolazak se poklopio sa njegovim imenovanjem za specijalnog predstavnika premijera za Avganistan.

Obaveštajne agencije strahuju da će talibani dozvoliti da Avganistan ponovo postane utočište za džihadističke teroriste koji planiraju akcije na Zapadu. Jedan od izvora kaže da je „to je ono od čega smo uvek strepeli. Bilo kakva naznaka planiranja napada je crvena linija za nas.“ Britanija je tokom razgovora insistirala da će svaka buduća strana pomoć zavisiti od prekidanja veza sa terorističkim organizacijama.

U utorak uveče, britanska vlada je potvrdila da je Sajmon Ges takođe razgovarao o „bezbednoj evakuaciji britanskih državljana i Avganistanaca koji su radili sa nama“. Tri četvrtine budžeta Avganistana zavisilo je od strane pomoći, i veruje se da talibani računaju na ove finansije nakon preuzimanja vlasti. Navodno su sastanci između talibana i obaveštajnih oficira pri britanskoj ambasadi u Kabulu održani pre njihove evakuacije. MI6 nije imao komentar.

U isto vreme, direktor MI6 je odleteo za Islamabad gde se sastao sa generalom Kamarom Džavedom Bajvom, šefom armije Pakistana. U zvaničnom dopisu, pakistanska vojska je rekla da se „razgovaralo o pitanjima od zajedničkog i profesionalnog interesa, obaveštajno-odbrambenoj saradnji dve zemlje i ukupnoj regionalnoj bezbednosti, sa posebnim osvrtom na povlačenje SAD-a iz Avganistana“.

Izvori su naglasili da Mur nije putovao u Kabul niti razgovarao sa talibanima, za razliku od direktora CIA-e Vilijema Bernsa koji se pre desetak dana sreo sa mulom Baradarom, liderom talibana. Pakistan želi da se distancira od talibana; general Bajva je prošle nedelje pozvao islamske vlasti „da ispune obećanja data međunarodnoj zajednici… da se avganistanska teritorija neće koristiti za akcije protiv bilo koje druge zemlje“.

Ser Džon Soers, bivši načelnik MI6, kaže da se trenutni razgovori britanskih i talibanskih zvaničnika u Dohi moraju dotaći borbe protiv terorizma u Avganistanu. On je za Sky News rekao: „Imaju li oni nameru, kao što su imali 2001, da dozvole terorističkim grupama poput Al Kaide da deluju izvan Avganistana? Potpuno je jasno da će svaki međunarodni kontakt sa talibanima i podrška avganistanskom narodu zavisiti od zatvaranja manevarskog prostora za terorističke grupe u zemlji.“

(TheTelegraph-ZTP, foto: Danny Lawson/PA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *