Testiran prototip: Magnetni šlem smanjuje agresivne moždane tumore

Svaki kancer je opasan, ali neki oblici su opasniji od drugih. Recimo, glioblastom, srećom redak oblik tumora, raste brzo i agresivno na mozgu ili moždanom stablu, neizlečiv je i gotovo uvek fatalan. Takođe ga je teško lečiti jer zahteva intenzivnu radio i hemoterapiju koju pacijenti često nisu u mogućnosti da završe. Ali naučnici su upravo pronašli novu metodu: neinvazivni šlem koji koristi oscilirajuće magnetno polje za smanjivanje tumora.

Uređaj je nedavno testiran na 53-godišnjem pacijentu, čiji se tumor smanjio za čak 31 odsto, pre nego što je nažalost preminuo od slučajne povrede glave. „Zahvaljujući hrabrosti ovog pacijenta i njegove porodice uspeli smo da testiramo i verifikujemo efikasnost prve neinvazivne terapije glioblastoma na svetu,“ rekao je neurohirurg Dejvid S. Baskin iz Metodističke bolnice u Hjustonu. „Porodični pristanak na obdukciju nakon prerane smrti svojih najmilijih neprocenjiv je doprinos daljem proučavanju i razvoju ove potencijalno moćne terapije.“

Šlem je nadograđen sa tri snažna rotirajuća magneta koji generišu oscilirajuće magnetno polje. Koristeći ovu tehnologiju, istraživači su uspeli da smanje volumen i masu glioblastoma u ćelijskim kulturama i ljudskim ćelijama kalemljenim na miševe u laboratorijskim uslovima. Istraživači su otkrili da magnetno polje remeti transport elektrona koji mitohondrije koriste za proizvodnju hemijske energije koja napaja naše ćelije. Međutim, ovo remećenje je moguće samo u prisustvu određenih jedinjenja koja poboljšavaju metabolizam tumorskih ćelija, tako da ciljane ćelije glioblastoma odumiru, dok zdrave ćelije ostaju netaknute.

Pacijent je posetio lekara zbog „izmenjenog mentalnog stanja“ u maju 2018, kada je otkriven veliki tumor koji se proširio preko oba prednja režnja i zahvatio most (corpus callosum) između njih. U junu iste godine, pacijent je operisan radi isecanja glioblastoma; nažalost, tumor se vratio i nastavio da raste uprkos intenzivnom lečenju. Budući da klasični tretmani više nisu bili dovoljni, odobreno je testiranje magnetnog šlema. Nakon potpisivanja dokumenata o pristanku u aprilu 2020, tretman je ušao u prvu fazu.

Tri dana je pacijent bio na kliničkom lečenju, dok je njegova supruga obučavana za medicinsku negu i upotrebu šlema. Zatim je pacijent nastavio sa kućnim lečenjem, počevši sa dvosatnim sesijama i povećavajući ih na šest sati dnevno. Ukupno lečenje je trajalo 36 dana. U ovom periodu, glioblastom se smanjio za 31 odsto, rekli su istraživači, dok su negovatelji primetili poboljšanje govora i kognitivne funkcije. Nakon 36 dana lečenje je moralo da se prekine pošto je pacijent pao i povredio glavu. Nažalost, preminuo je nedugo zatim.

Iako priča ima tragičan kraj, a istraživanje obrađuje samo na jednog pacijenta, početni rezultati su ohrabrujući. Smanjenje tumora bilo je dosledno prethodnim zapažanjima na ćelijskim kulturama i miševima, pokazavši brzo smanjenje tamo gde uobičajeni tretmani nisu pomagali. Ako se efikasnost šlema potvrdi na drugim pacijentima, imaćemo mnogo delikatniju opciju lečenja za jedan od najopasnijih oblika kancera.

„Zamislite da lečite rak mozga bez zračenja ili hemoterapije,“ rekao je Baskin. „Naši rezultati u laboratoriji i sa konkretnim pacijentom otvaraju novi svet neinvazivne i netoksične terapije moždanog kancera, sa vrlo uzbudljivim prospektima u bliskoj budućnosti.“

(ScienceAlert-ZTP, foto: Baskin et al/Front. Oncol)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *