SZO pozvala Ameriku i Kinu da objave obaveštajne podatke o poreklu kovida-19

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je Sjedinjene Države i Kinu da obznane ono što znaju o izvoru pandemije kovida-19. Poziv, koji su uputili generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus i drugi, usledio je nekoliko dana nakon što je direktor američkog FBI Kristofer Rej u televizijskom intervjuu rekao da je kovid-19 „najverovatnije“ poreklom iz kineske državne laboratorije.

Rej je to izjavio prošle nedelje u intervjuu za Fox News, odgovorajući na pitanje o poreklu virusa Sars-Cov-2. Rej je rekao da „već neko vreme“ FBI „procenjuje da je poreklo pandemije najverovatnije laboratorijski incident u Vuhanu“, gradu u centralnoj Kini. Vuhan je baza Instituta za virusologiju, koji obuhvata laboratorije specijalizovane za biosigurnost i proučavanje novonastalih zaraznih bolesti. Rej je dodao da je Peking „dao sve od sebe da ospori i osujeti napore“ SAD-a da utvrdi tačno poreklo virusa.

Krajem prošle nedelje, dr Marija Van Kerkhove, epidemiolog i tehnički rukovodilac SZO za kovid-19, rekla je da je SZO kontaktirala misiju Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, tražeći informacije koje su omogućile procenu FBI-a. U međuvremenu, dr Tedros je u petak pozvao „svaku zemlju koja ima informacije o poreklu pandemije“ da se javi. Generalni direktor SZO je podvukao da je „od suštinskog značaja da se takve informacije podele sa SZO i međunarodnom naučnom zajednicom“.

SZO je takođe pozvala Kinu da „bude transparentna u razmeni podataka te da sprovede neophodna istraživanja i podeli rezultate“ sa globalnom naučnom zajednicom, „ne da bismo prebacili krivicu, već radi boljeg razumevanja kako je ova pandemija počela, tako da možemo sprečiti, pripremiti se i odgovoriti na buduće epidemije i pandemije“. Na pitanje o internoj istrazi SZO o poreklu kovida-19, dr Tedros je odgovorio da „sve hipoteze o poreklu virusa ostaju na stolu“.

U međuvremenu, Kina je ljutito reagovala na izjave direktora FBI. Peking je ranije odbacio tvrdnje da je kovid-19 nastao kao posledica nesreće u državnoj laboratoriji kao dezinformaciju koja je osmišljena da ukalja imidž Kine i njenu reputaciju širom sveta. Prošle nedelje, Mao Ning, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova, oštro je odgovorila na navode da je kineska vlada odgovorna za pandemiju. Mao je poručila Amerikancima da „potraže sopstvene biološke laboratorije raštrkane širom sveta kada već traže poreklo virusa“.

(IntelNews-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *