Svedočenja vojnih oficira: Vanzemaljci verovatno postoje, ali nas nisu posećivali

Vojni oficiri koji su nedavno svedočili pred kongresnim odborom o svojim bliskim susretima sa NLO-ima nisu bili uobičajeni tipovi koji se povezuju sa takvim izveštajima. Penzionisani mornarički komandant Dejvid Frejvor rekao je da su on, njegov oružani oficir i njihove kolege u drugom mlaznjaku videli misteriozni ‘objekat’ u obliku ‘Tik Taka’ dok su oba aviona letela iznad San Dijega 2004. Govoreći pred Nadzornim pododborom Predstavničkog doma krajem prošlog meseca, on je detaljno opisao kako su dramatični manevri objekta, koje je snimila druga letačka posada, bili izvan poznatih mogućnosti.

Slične objekte je, rekao je Frejvor, registrovao napredni brodski radar tokom prethodne dve nedelje. U svom svedočenju, Rajan Grejvs, bivši pilot borbenog aviona, opisao je još mnogo takvih viđenja „neidentifikovanih objekata“ (uključujući „tamnosive ili crne kocke unutar providne sfere“), koja su, kako je tvrdio, bila relativno česta i „u velikoj meri nedovoljno prijavljivana“. Grejvs je takođe pomenuo izuzetnu aerodinamiku ovih objekata. Prisetio se kako su on i članovi njegove eskadrile primetili NLO-e na više senzorskih sistema i „putem vizuelnog ID-a“. „Ako su NLO-i strani dronovi, prokomentarisao je, „to je hitan problem za nacionalnu bezbednost, a ako su nešto drugo, to je pitanje za nauku.“ S obzirom na razmere svemira, negde bi morao da postoji inteligentni vanzemaljski život. Ali, čak i ako uvažimo čuda vanzemaljske tehnologije, zdrav razum, velike udaljenosti i odsustvo bilo kakvog ubedljivog dokaza znače da je malo verovatno da je E.T. ikada kročio na Zemlju. Međutim, iako su mnoga ovovekovna viđenja NLO-a detaljno objašnjena, prerano je reći da je ova zagonetka (koja bi takođe mogla biti delo ruskih ili kineskih naučnika) rešena. Vredi napomenuti i da su sva tri svedoka bila pod zakletvom, te da su se i Frejvor i Grejvs dobro držali dok su opisivali događaje koje su iskusili iz prve ruke.

Ali fascinantno svedočenje jednog bivšeg pilota i obaveštajnog oficira previše je podsećalo na NLO legende u njihovom najživopisnijem obliku. Tokom svoje karijere, Dejvid Gruš je radio za Nacionalnu izviđačku kancelariju (NRO), gde je bio zadužen za njenu vezu sa Radnom grupom za neidentifikovane vazdušne pojave (UAPTF). Zatim se pridružio Nacionalnoj geoprostorno-obaveštajnoj agenciji (NGIA), gde je predvodio analizu NLO-a, te raportirao UAPTF-u i njegovom nasledniku, AARO-u. Danas je Gruš uzbunjivač. Tvrdio je da je američka vlada zatajila informacije o sumnjivo finansiranom, tajnom programu koji proučava NLO. Ne samo da je, tvrdi Gruš, pronašla olupinu „neljudskih“ svemirskih letelica i „neljudskih bioloških tragova“ (pretpostavlja se, ostatke njihove posade), već čak i netaknute letelice. Takođe je tvrdio da je program uključivao obrnuti inženjering ‘ne-ljudske’ tehnologije. Pentagon je negirao da ovaj program postoji ili je postojao. Za razliku od Grejvsa i Frejvora, Gruš nije tvrdio da je ikada video NLO, već da je samo prenosio ono što su mu rekli drugi koji rade za ovaj program, od kojih su neki priložili dokumentarne i fotografske dokaze. Ali, tokom saslušanja je bilo teško pronaći stvarne dokaze. Gruš je obustavio nekoliko temeljnih istraživanja, rekavši da se o određenim pitanjima može razgovarati samo iza zatvorenih vrata. Ovo je uključivalo i suštinsko pitanje da li je vlada uspostavila kontakt sa inteligentnim vanzemaljcima.

(foto: Nathan Howard/AP)

Gruš je rekao da je Kongresu već dostavio sate poverljivih informacija koje su uključivale specifične podatke o programu ekstrakcije vanzemaljskih materijala. Mnogo toga zavisi od njihovog sadržaja. Kao što kaže astrofizičar sa Harvarda Avi Loeb, „ne treba da verujemo pričama ako ih dokazi ne podupiru. Koliko god da je Grušovo svedočenje intrigantno, on nije pružio nikakve fizičke dokaze ili podatke.” Nisu manjkali samo dokazi. I pitanja pododbora su često bila površna. Ovo se posebno odnosi na Gruša, koga nisu ispitivali o izjavama koje je dao početkom ove godine, kada je sugerisao da se svemirska letelica srušila u blizini Rozvela u Novom Meksiku 1947. Teoriju da je vlada zataškala slučaj ponavljali sa nebrojeni NLO entuzijasti tokom godina. Međutim, 1994. godine, američko vazduhoplovstvo je potvrdilo da je zaista bilo zataškavanja, ali na temu balona na velikim visinama, a ne letećeg tanjira. Gruša takođe nisu pitali da li ostaje pri tvrdnjama da je „odavno poznato da je režim italijanskog diktatora Benita Musolinija dokumentovao brojne NLO-e“. Navodno se samo jedna letelica zvonastog oblika srušila, ili se barem tako priča. Prema Grušovim rečima, letelicu je preuzela američka obaveštajna agencija nakon dojave pape Pija XII i poslala je preko Atlantika. Kako da ne.

Čak i ako većina ljudi odbaci Grušove priče, Vašington će i dalje nadzirati NLO-e. Republikanci Met Gec, Ana Paulina Luna i Tim Burčet, kao i Demokrata Džered Moskovic (svi su govorili na saslušanju) pisali su predsedniku Predstavničkog doma Kevinu Mekartiju, tražeći od njega da osnuje specijalni NLO komitet koji bi imao ovlašćenje da poziva na sud. Sa svoje strane, Senat je usvojio predlog Zakona o ovlašćenju za nacionalnu odbranu za 2024. (koji propisuje finansiranje Ministarstva odbrane). Tekst predloga sadrži amandman koji su predložili Demokrata Čak Šumer i Republikanac Majk Raunds u cilju smanjenja tajnosti NLO-a. Između ostalog, zakon bi primorao zvaničnike da prikupe sve podatke o NLO-ima koje vlada ima sa idejom njihovog doglednog objavljivanja. Ova verzija zakona o odbrani sada mora da se uskladi sa onom koju je usvojio Predstavnički dom pre nego što se pošalje predsedniku Bajdenu na potpis. Ovaj proces će potrajati, ali, uz insistiranje obe političke stranke, konačna verzija zakona će sigurno podići nivo javne dostupnosti informacija o NLO-ima.

U međuvremenu, vladina istraga o NLO-ima se nastavlja, i to sa širim mandatom od prvobitnog fokusa na zbunjujuće prizore na nebu. Kada je UAPTF sredinom 2022. zamenila Kancelarija za rešavanje anomalija u svim domenima Ministarstva odbrane (AARO), novo ime je potvrdilo izveštaje da NLO-i nisu samo vazdušni fenomen. Kako je jedan zvaničnik objasnio nekoliko meseci kasnije: „Neidentifikovani fenomeni u svim domenima, bilo u vazduhu, zemlji, moru ili svemiru, predstavljaju potencijalnu pretnju po operativnu bezbednost i zahtevaju našu hitnu pažnju.“ NASA, koja se tradicionalno držala podalje od NLO-a, takođe je ušla u igru, imenovavši studijsku grupu koja će istraživati NLO-e. Planirano je da njeni nalazi budu objavljeni ovog meseca. Mnogi Amerikanci su dugo gajili sumnje da ujka Sem krije vitalna saznanja. Očigledna sklonost američke vlade da preterano bunkira materijale koji se odnose na NLO-e, stvorila je idealnu priliku za političare koji su željni raskrinkavanja duboke države. I zato je na saslušanjima bilo nečeg neporecivo teatralnog. Činilo se da članovi odbora, ili neki od njih, nisu bili toliko spremni da pretresaju materiju koliko da očuvaju zamah svoje istrage.

Ali za racionalnije političare mnogo veća briga su radikalne nepoznanice nego pretpostavke da su istraživane pojave vanzemaljske. Kako je rekao Marko Rubio, glavni Republikanac u Odboru za obaveštajne poslove, i jedan od senatora koji je podržao predloženi amandman na zakon o odbrani, „ako postoje aktivni objekti u zaštićenom vazdušnom prostoru, a nisu naši i ne znamo čiji su, to je problem koji moramo istražiti do kraja”. U aprilu je šef AARO-a izjavio da „do sada nismo pronašli verodostojne dokaze o vanzemaljskim aktivnostima, tehnologiji ili objektima koji prkose poznatim zakonima fizike“, što je nakon saslušanja ponovila i portparolka Pentagona.

(TheSpectator-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *