Švajcarska: Direktor službe odstupio sa dužnosti nakon afere „Crypto”

Šef švajcarske bezbednosti će napustiti direktorsku poziciju, izjavila je vlada u sredu, nakon svađe sa ministrom odbrane oko skandala sa kriptografskom firmom i vezama sa CIA-om. Žan-Filip Godena, koji je na čelo švajcarske obaveštajne službe (NDB) stupio 2018., zameniće Jirg Biler na određeno vreme, navodi se u saopštenju vlade.

Dnevni list Tages-Anzeiger izvestio je da je sukob između Godena i aktuelne ministarke odbrane Viole Amherd eskalirao između ostalog i zbog njegovog oklevanja da je obavesti o aferi koja se ticala kompanije Crypto AG.

Ova švajcarska firma, koja je decenijama prodavala uređaje za šifrovanje, bila je u tajnom vlasništvu američke CIA-e i nemačkog BND-a, koji su slobodno mogli da pristupaju šifrovanim sadržajima.

NDB nije navela zvaničan razlog Godenovog odlaska, rekavši samo da ga očekuje „novi izazov“ u privatnom sektoru. Portparol obaveštajne službe nije odmah komentarisao novinski izveštaj, a Goden nije bio dostupan za komentar.

Spekulacije o umešanosti CIA-e u Crypto AG godinama su kružile švajcarskim medijima, posebno nakon hapšenja jednog od radnika kompanije u Iranu, koji ga je optužio da je šifrovane kodove prenosio zapadnim silama.

Ali novi detalji su isplivali početkom 2020. godine, kada su švajcarske vlasti priznale da istražuju navode da su CIA i BND koristile Cryptovu tehnologiju šifrovanja za hakovanje strogo poverljivih podataka drugih država, što je izazvalo javni skandal u zvanično neutralnoj Švajcarskoj.

(Reuters-ZTP, foto: Ruben Sprich)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *