Stoni uređaj otkriva kovid-19 u uzorku pljuvačke za sat vremena

Inženjeri sa MIT-a i Univerziteta Harvard razvili su mali stoni uređaj koji otkriva prisustvo Sars-Cov-2 u uzorku pljuvačke. Istraživači su dokazali da je dijagnostika jednako tačna kao i kod aktuelnih PCR testova.

Uređaju je potrebno sat vremena da otkrije specifične virusne mutacije, što potencijalno olakšava praćenje različitih sojeva virusa, posebno u regionima koji nemaju pristup mašinama za genetsko sekvenciranje.

„Za potrebe istraživanja ciljali smo britanske, južnoafričke i brazilske sojeve, ali platforma se može lako prilagoditi za detekciju Delta soja i drugih aktuelnih sojeva virusa,“ istakli su naučnici. Uređaj se oslanja na CRISPR tehnologiju i može se sastaviti za 15 dolara, uz moguće dodatno smanjenje troškova ukoliko bi ušli u masovnu proizvodnju, dodaju istraživači.

Sve hemijske komponente uređaja mogu se zalediti na duži rok i reaktivirati dodavanjem vode. „Naš cilj je bio da stvorimo potpuno samostalnu dijagnostiku koja ne zahteva nikakvu drugu opremu“, kaže član naučnog tima. „U suštini, pacijent pljune u ovaj uređaj, zatim gurnete klip i dobijete rezultat za sat vremena.“

Uređaj proizvodi fluorescentno očitavanje koje se može videti golim okom, a istraživači su napravili i aplikaciju za pametne telefone koja može pročitati rezultate i poslati ih zdravstvenim službama radi lakšeg praćenja epidemije.

Istraživači veruju da bi njihov uređaj mogao da se proizvodi za 2 do 3 dolara po komadu. Ako ih odobri američka FDA i krene se u masovnu proizvodnju, dijagnostika bi pomogla ljudima koji žele da se testiraju kod kuće, ili zdravstvenim centrima bez širokog pristupa PCR testiranju.

(technology.org-ZTP, foto: MIT News)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *