Šta posle društvenih mreža? Cukerberg najavio razvoj „metaverzuma”

Krajem juna, izvršni direktor Fejsbuka Mark Cukerberg obavestio je svoje zaposlene o novoj poslovnoj inicijativi. Budućnost kompanije treba da prevaziđe aktuelnu praksu izgradnje mrežnih aplikacija i hardvera koji ih podržava. Umesto toga, Fejsbuk će težiti stvaranju proširenog i međusobno povezanog skupa iskustava inspirisanog naučnom fantastikom, poznatog kao metaverzum.

Sektori kompanije koji se bave zajednicom, kreatorima, trgovinom i virtuelnom stvarnošću, pojačano će raditi na ostvarivanju ove vizije, rekao je Cukerberg u onlajn obraćanju zaposlenima. „Ono što je najzanimljivije je kako će se ove dimenzije spojiti u širu ideju,“ dodao je direktor. „Krajnji cilj svih ovih inicijativa je da doprinesemo stvaranju metaverzuma.“

Metaverzum je trenutno vrlo aktuelan. Prvi put pomenut u Snow Crash-u, naučno-fantastičnom romanu Nila Stivensona iz 1992, termin se odnosi na spajanje fizičke, proširene i virtuelne stvarnosti u zajedničkom mrežnom prostoru. Početkom meseca, Njujork Tajms je istraživao kako kompanije i proizvodi, uključujući Fortnite, Roblox, pa čak i Animal Crossing kompanije Epic Games, sve više imaju elemente metaverzuma. (Izvršni direktor Epic Games-a Tim Svini već mesecima priča o svojoj želji da doprinese metaverzumu.)

U januaru 2020, čuveni esej preduzetnika Metjua Bola pokušao je identifikuje ključna svojstva metaverzuma. Neka od njih su spajanje fizičkog i virtuelnog sveta, potpuno razvijena ekonomija i „do sada neviđena interoperabilnost“; naime, korisnici će moći da prenose svoje avatare i robu sa jednog mesta u metaverzumu na drugo, bez obzira ko upravlja tim određenim delom. Ključno je da nijedna kompanija neće upravljati metaverzumom; to će biti „otelotvoreni internet“, upravljan od strane različitih igrača, na decentralizovan način, istakao je Cukerberg.

Gledajući Cukerbergovu prezentaciju, teško je bilo proceniti šta je odvažnije: njegova vizija ili tajming. Najava izgradnje maksimalističke verzije Fejsbuka, koja obuhvata društveno iskustvo, kancelarijski rad i zabavu, dolazi u trenutku kada američka vlada pokušava da razvali Fejsbukov monopol. Paket zakona koji trenutno prolazi kroz Kongres primorao bi kompaniju da izađe iz Instagrama i WhatsApp-a, i ograničio mogućnost budućih akvizicija.

Čak i ako tehnički propisi okasne u SAD-u, što nije teško zamisliti, praktični metaverzum bi pokrenuo očekivana i sasvim nova pitanja o načinu upravljanja virtuelnim prostorom, moderisanju njegovog sadržaja i uticaju na naš doživljaj realnosti. Još uvek nismo savladali implikacije 2D verzije društvenih mreža, pa bi rukovanje 3D verzijom moglo biti neuporedivo teže.

Cukerberg je naglasio da će metaverzum doneti ogromne mogućnosti umetnicima i kreatorima sadržaja, kako pojedincima koji žele da rade i žive daleko od urbanih centara, tako i ljudima kojima su obrazovne i zabavne mogućnosti ograničene. Ostvareni metaverzum bio bi najbliža zamena za praktičnu teleportaciju, kaže direktor. U saradnji sa sektorom Oculus, koja proizvodi Quest slušalice, Fejsbuk pokušava da je razvije takvu platformu.

(TechCrunch-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *