Akcija SBU-a: Ukrajinska farma botova izvozila svoje usluge Rusima?

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) privela je državljanina Ukrajine zbog sumnje da je osnovao farmu botova radi prodaje lažnih naloga ruskim kupcima. Osumnjičeni, lokalni IT stručnjak, navodno je koristio 12.000 SIM kartica ukrajinskih i ruskih mobilnih operatera za otvaranje lažnih korisničkih profila na društvenim mrežama, u aplikacijama za slanje poruka i elektronskim novčanicima, izvestio je SBU 26. jula.

Koristeći ove botove, ruski naručioci mogli su veštački da povećaju broj pregleda, lajkova i komentara na društvenim mrežama i na video servisima poput Jutjuba. SBU je pretresao stan osumnjičenog u blizini Ivano-Frankivska, regionalne prestonice sa 230.500 stanovnika, udaljene 600 kilometara od Kijeva, i zaplenio opremu korišćenu za podizanje farme botova.

Farme botova su uobičajena pojava u Ukrajini. Prema izveštaju kompanije Fejsbuk, zemlja je od 2018. „jedan od glavnih izvora“ botovskih aktivnosti. U martu je SBU razotkrio jednu farmu u Odesi, korišćenu za otvaranje lažnih naloga i širenje onlajn propagande i govora mržnje o Ukrajini. Mesec dana ranije, ukrajinska policija je u Lvivu otkrila farmu botova koja je širila „destruktivni sadržaj“ o Ukrajini. Farmom je navodno upravljala ruska obaveštajna služba.

Zaplenjene SIM kartice (foto: SBU)

Botove često koriste i ukrajinske političke stranke i PR agencije da bi pridobile javno mnjenje i promovisale laži o političkim protivnicima. U aprilu je Fejsbuk uklonio preko 1.000 lažnih naloga iz Ukrajine. Nalozi su navodno bili povezani sa strankom Sluga naroda predsednika Vladimira Zelenskog, bivšim premijerom Vladimirom Grojsmanom, šefom partije Dovira Olegom Kuliničem i poslanikom Andrijem Derkačom koga su SAD u septembru sankcionisale zbog mešanja u predsedničke izbore 2020.

(KyivPost-ZTP, foto: SBU)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *