Sprej-vakcina protiv Alchajmera ulazi u fazu kliničkih ispitivanja

Lečenje Alchajmerove bolesti izgledalo je malo verovatno do pre samo nekoliko meseci. Lekovi testirani u prethodnih 20 godina nisu uspevali da suzbiju napredovanje bolesti, a neke od najvećih farmaceutskih kompanija potpuno su napustile borbu protiv Alchajmera. Jedina nada za pacijente bili su lekovi za privremeno ublažavanje simptoma bolesti poput nesanice, gubitka pamćenja, jezika i zdravog razuma. Nedavno se polje lečenja Alchajmerove bolesti značajno proširilo.

Prošle nedelje je Medicinski fakultet na Harvardu najavio prvo ispitivanje nazalne vakcine za Alchajmerovu bolest na ljudima, u cilju suzbijanja ili usporavanja toka bolesti. Ispitivanje je skromnih razmera: 16 ljudi između 60 i 85 godina sa simptomima Alchajmerove bolesti dobiće dve doze vakcine u razmaku od nedelju dana. Projekat se zasniva na decenijama istraživanja koja sugerišu da stimulacija imunskog sistema može podstaći uklanjanje beta-amiloidnih taloga u mozgu. Lepljivi talozi su ključni uzročnik Alchajmerove bolesti. Oni nastaju tako što se delovi beta-amiloidnog proteina talože između nervnih ćelija, izazivajući smetnje u razmišljanju ili sećanju.

Vakcinalni sprej pod nazivom Protolin prska se direktno u nosni prolaz, sa ciljem da pokrene imunske ćelije da uklone talog. Metoda nije sasvim nova, ali sada naučnici bolje znaju kako da leče bolest, kaže za Insajder Džefri Kamings, profesor sa Univerziteta Nevade u Las Vegasu. „Ideja o aktiviranju imunskih ćelija postaje sve važnija u lečenju Alchajmerove bolesti,“ naglasio je Kamings. Takođe je istakao da je sprej efikasniji u isporuci Protolina imunskim ćelijama nego infuzija ili inhalator.

Pre nego što nazalna vakcina uđe u finalna ispitivanja, istraživači moraju da dokažu da je bezbedna i da odrede dozu. Inače je ova godina donela velike pomake u lečenju Alchajmerove bolesti. U junu je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila novi lek nakon 20 godina – infuziju antitela pod nazivom Aduhelm. Ali to odobrenje je ubrzo postalo kontroverzno: mnogi naučnici su osporavali dozvolu FDA, budući da lek nije doneo kritično poboljšanje pamćenja ili kognicije u kliničkim ispitivanjima. Pokazalo se da Aduhelm umanjuje lepljivi talog na mozgu pacijenata, ali je savetodavni komitet FDA utvrdio da nema dovoljno dokaza o delotvornosti leka. Međutim, šest meseci kasnije, mala grupa učesnika testiranja počela je da pokazuje pozitivne rezultate. FDA je potom dala dozvolu po ubrzanom postupku.

Čak 5,8 miliona Amerikanaca živi sa Alchajmerom koji je vodeći uzročnik smrti među odraslima u SAD-u. Blizu 122.000 Amerikanaca umrlo je od ove bolesti 2019, prema najnovijim podacima. Smrt od Alchajmera postaje sve češća s obzirom na trend starenja stanovništva. Od 1999. do 2019, stopa smrtnosti od Alchajmerove bolesti porasla je za 88 odsto, odnosno sa 16 na 30 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi.

Ali u poslednjih pet-šest godina, dodaje Kamings, nove tehnologije poput skeniranja mozga i analiza krvi olakšale su dijagnostikovanje Alchajmerove bolesti i procenu uspešnosti lečenja. Pored Aduhelma, još nekoliko lekova na bazi antitela čeka odobrenje. Farmaceutska kompanija Eli Lilly planira da dostavi dokumentaciju za svoj lek Donanemab do kraja godine, očekujući zvaničnu dozvolu FDA tokom 2022. Još dve kompanije, Biogen i Eisai, takođe će zatražiti odobrenje za svoj lek pod nazivom Lekanemab.

(BusinessInsider-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *