Direktor CIA-e upozorio Ruse na „posledice“ zbog ‘Havana sindroma’

Direktor CIA-e Vilijam Berns uputio je tajno upozorenje ruskim obaveštajnim službama da će se suočiti sa „posledicama“ ako se pokaže da su odgovorne za „Havana sindrom“. U pitanju su misteriozni zdravstveni incidenti koji su pogodili američke špijune, diplomate, agente FBI-a i druge službenike širom sveta. Upozorenje je prvi objavio Vašington Post.

Berns je pokrenuo ovo pitanje tokom nedavne posete Moskvi, prenose izvori, prilikom razgovora sa najvišim zvaničnicima ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) i Spoljne obaveštajne službe (SVR). On je ruskim kolegama rekao da je nanošenje štete američkom osoblju i njihovim porodicama kršenje nepisanih pravila koja važe za profesionalne obaveštajne službe. Ako bi se utvrdilo da su Rusi odgovorni, rekao je, usledile bi reperkusije.

Žrtve Havana sindroma su se požalile na glasan zvuk, pritisak u glavi, vrtoglavicu, nesiguran hod i vizuelne smetnje. Mnogi tvrde da imaju dugotrajne zdravstvene posledice. NBC News je 2018. izvestio da američki obaveštajni zvaničnici sumnjiče Rusiju za, kako su neki od njih ocenili, namerne napade na diplomate i oficire CIA-e u inostranstvu. U međuvremenu, pak, špijunske agencije nisu pronašle dovoljno dokaza koji bi razotkrili uzrok zdravstvenih incidenata. Američki zvaničnici nisu potvrdili da su medicinske tegobe rezultat ljudske aktivnosti.

Mnogi američki zvaničnici i dalje veruju da Rusija stoji iza incidenata, koje je Berns privatno nazvao „napadima“. Rusija je više puta odbacila odgovornost. Nacionalna akademija nauka, inženjerstva i medicine navela je u prošlogodišnjem izveštaju da su neke od uočenih moždanih povreda posledica usmerene mikrotalasne energije, koju je Rusija dugo proučavala. Tim medicinskih i naučnih stručnjaka koji je proučavao simptome kod čak 40 radnika Stejt departmenta i drugih državnih službi zaključio je da ništa slično nije dokumentovano u medicinskoj literaturi, navodi se u izveštaju.

(NBCNews-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *