Somalija: Operativac CIA-e ubijen u akciji

Oficir CIA-e ubijen je prošlog vikenda u Somaliji, izvestio je bivši službenik administracije upućen u operativne detalje. Oficir je ranjen tokom operacije u zemlji i kasnije je preminuo. Identitet operativca nije objavljen, ali izvor je rekao da se radi o bivšem pripadniku Mornaričkih foka.

Vest je došla uoči priprema Trampove administracije za povlačenje više od 600 vojnika iz Somalije. Američke specijalne jedinice su pridružene somalijskoj nacionalnoj armiji, pomažući u borbi protiv militantne grupe Al-Šabab. Pored instrukcija za vazdušne udare i kopnene napade, glavni zadatak američkog tima je obuka i formiranje lakih pešadijskih snaga u Somaliji. CIA je odbila da komentariše događaj, a New York Times je prvi izvestio o smrti operativca.

Po tradiciji, pogibija oficira biće ispraćena dodavanjem zvezde na spomen-zid atrijuma u sedištu CIA-e. Ovim gestom se odaje počast oficirima koji su izgubili život pri vršenju dužnosti. CIA je u septembru tvitovala da na zidu stoji 135 zvezda. Iako američki vojni savetnici u Somaliji obično prepuštaju vođstvo lokalnim snagama, bilo je slučajeva kada su se američke jedinice našle u borbenim situacijama.

U septembru je američki vojnik povređen kada je Al-Šabab napao američke i somalijske snage. Prethodno je američka vojska izvela vazdušni napad na borce Al-Šababa u okolini Dar es Salama, podržavajući savezničke trupe. Poslednji izveštaj generalnog inspektora Pentagona opisao je sukob u Somaliji kao „ćorsokak“. Somalijske provladine snage uz podršku SAD-a nastavljaju borbu protiv Al-Šababa, dok pobunjenička grupa uporno gađa domaće i međunarodne snage na jugu zemlje.

Prema procenama Afričke komande i Vojne obaveštajne agencije, Al-Šabab ima između 5.000 i 10.000 boraca. Iako američki vojni savetnici u Somaliji borave od 2013. godine, operativne radnje dobile su značajniju podršku tek od Trampove administracije, naročito u delokrugu Danab komandosa 2017. godine, kao i proširenih udara dronovima.

(CNN-ZTP, foto: Saudi24News)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *