Slučaj Potejev: Ruska obaveštajna služba planirala likvidaciju prebega u SAD-u

Ruske obaveštajne službe planirale su da likvidiraju bivšeg ruskog obaveštajnog oficira, koji je prebegao u Sjedinjene Države i živeo u stambenom kompleksu na Floridi, navodi se u novom izveštaju. O navodnom planu ubistva govori se u predstojećoj knjizi Spies: The Epic Intelligence War Betveen East and West (Simon & Schuster), autora Koldera Voltona, naučnika sa Univerziteta Harvard.

Prema dr Voltonu, ruska obaveštajna služba je ciljala Aleksandra Potejeva, koji je bio zamenik direktora Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) od 2000. do 2010. Potejev je navodno bio zadužen za Upravu „S“, koja nadgleda rad ‘ilegalaca’, što je izraz koji se odnosi na operativne službenike SVR-a koji rade bez zvaničnog pokrića širom sveta. Veruje se da je Potejev počeo da radi za Centralnu obaveštajnu agenciju Sjedinjenih Država (CIA) 1999. godine, kao dvostruki agent.

Do 2010, kada je otvoreno prebegao u Sjedinjene Države, Potejev je CIA-i dostavio informacije koje su dovele do hapšenja 10 ruskih visokoprofilnih ilegalaca od strane Federalnog istražnog biroa (FBI). Neki smatraju da je prebeg iz SVR-a bio odgovoran i za hapšenja ruskih špijuna u Nemačkoj i Holandiji. Ruski sud je 2011. sudio Potejevu u odsustvu i osudio ga na 25 godina zatvora. Potejev je i dalje na slobodi i veruje se da živi u Sjedinjenim Državama pod zaštitom CIA-inog Nacionalnog operativnog centra za preseljenje.

U ponedeljak je Njujork Tajms iz nezavisnih izvora potvrdio navode dr Voltona, pozivajući se na „tri bivša visoka američka zvaničnika koji su dali izjave” za list „pod uslovom anonimnosti”. Prema Tajmsu, izveštaj moskovske novinske agencije Interfaks iz 2016, u kojem se tvrdilo da je Potejev umro u Sjedinjenim Državama, bio je deo SVR-ove namerne operacije dezinformisanja, koja je imala za cilj da prebega izvuče iz skrovišta.

Kada je taj pokušaj propao, SVR je navodno regrutovao meksičkog naučnika koji je živeo u Singapuru, Hektora Alehandra Kabreru Fuentesa, da otputuje u Majami 2020. kako bi locirao Potejeva. Ali Fuentes je privukao pažnju vlasti dok se vozio po Majamiju, da bi ga potom zadržali agenti američke Carine i granične zaštite dok je pokušavao da se ukrca na let za Meksiko Siti. Fuentes je potom FBI-u izneo detalje svoje misije. Biro je na kraju utvrdio da je cilj SVR-a bio atentat na Potejeva.

Prema Njujork Tajmsu, otkriće da je SVR planirala atentat na američkom tlu „prerasla je u seriju recipročnih odmazdi između Sjedinjenih Država i Rusije“, što je uključivalo višestruke sankcije i proterivanje diplomata sa obe strane. List navodi da je u aprilu 2021. Bela kuća naredila proterivanje 10 ruskih diplomata iz SAD-a, uključujući šefa stanice SVR, kojem je bilo preostalo još dve godine mandata u Vašingtonu. Kremlj je odgovorio tako što je proterao jednak broj američkih diplomata iz Rusije, uključujući i šefa ispostave CIA u Moskvi.

(IntelNews-ZTP, foto: EPA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *