Slovačka: Intervencija tužilaštva, eks-direktor službe oslobođen svih optužbi

Kandidat partije Sme Rodina (Mi smo rodbina) za šefa bezbednosne službe pušten je iz pritvora posle više od pet meseci. Optužbe su odbačene i u drugom predmetu protiv Jaroslava Haščaka iz kompanije Penta Investments. Bivšem šefu obaveštajne službe više ne prete tužbe za korupciju.

Vladimir Pčolinski, eks-direktor Slovačke informativne službe (SIS), priveden je i optužen za primanje mita u martu ove godine. Šest meseci je proveo u pritvoru. Tužilaštvo se sada umešalo u slučaj i odbacilo sve optužbe protiv Pčolinskog. Njegov advokat Ondrej Urban potvrdio je ovu vest, koju je novinski portal Aktuality objavio 31. avgusta.

„Vesti su me zatekle usred gledanja serije Cobra 11,“ navodno je izjavio Pčolinski. Nije isključio mogućnost da će tražiti odštetu od države. Pčolinski je optužen da je primio 20.000 evra da obustavi prisluškivanje advokata Zoroslava Kolara.

Tokom aprila je dodato još nekoliko tačaka optužnice. Optužen je za podmićivanje bivšeg člana Nacionalne kriminalističke agencije (NAKA) Marijana Kučerke, kome je navodno platio 10.000 evra da previdi poreski prekršaj izvesne međunarodne građevinske kompanije.

Tužilaštvo je nedavno intervenisalo i odbacilo optužbe protiv Pčolinskog i Kolara, na osnovu člana 363. Krivičnog zakona, koji dozvoljava vanrednu intervenciju javnog tužioca. Odluku je doneo prvi zamenik Jozef Kandera, nakon što se javni tužilac Maroš Žilinka povukao iz slučaja zbog svojih ranijih veza sa Pčolinskim.

Njih dvojica su zajedno radili u ministarstvu unutrašnjih poslova 2010-2012, pod tadašnjim ministrom Danijelom Lipšicem koji je u međuvremenu napustio politiku i nedavno izabran za specijalnog tužioca. I Žilinka i Pčolinski bili su kandidati Sme Rodine, Pčolinski za direktora SIS-a, a Žilinka za generalnog tužioca.

(TheSlovakSpectator-ZTP, foto: HERC)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *