Eksperiment: Kada robot uzvrati pogled, nešto se menja u ljudskom ponašanju (video)

Kada znate da vas neko posmatra, teško je pretvarati se da ta osoba ne postoji. Teško je nekoga ignorisati i zadržati koncentraciju, dok vas tuđi pogled fiksira. Čak nije ni važno da li vam pogled upućuje stvarna osoba ili ne.

U okviru novog istraživanja, naučnici su izveli eksperiment u kojem su ljudi igrali igru protiv robota. Kad god bi robot pogledao ljude u oči tokom sesije, to bi uticalo na njihovo ponašanje i strategiju u igri; promena ponašanja učesnika merena je preko njihove neuronske aktivnosti snimljene EEG-om.

„Ako vas robot pogleda u trenutku kada donosite odluku o sledećem potezu, biće vam teže da se odlučite,“ kaže neuronaučnica Agnješka Vikovska sa Italijanskog instituta za tehnologiju. „Vaš mozak će se naprezati i trošiti dodatnu energiju kako bi ‘ignorisao’ pogled robota.“

Tokom eksperimenta, 40 učesnika je sedelo preko puta iCub humanoidnog robota, takmičeći se u igri „Kukavice“ na horizontalnom ekranu, na kojem su dva simulirana automobila jurila jedan prema drugom. Neposredno pre sudara igra bi se zaustavila, a učesnici zamoljeni da podignu pogled prema robotu koji bi im ili uzvratio ili skrenuo pogled. U tom trenutku, učesnici su morali da odluče da li će pustiti automobile da jure napred ili da skrenu u stranu. Rezultati eksperimenta su pokazali da uzvratni pogled robota nije uticao na poteze igrača, ali ih je naterao da oklevaju; učesnici su u proseku brže reagovali kada bi iCub skrenuo pogled.

„Prema našoj teoriji, ljudsko oklevanje nakon razmene pogleda ukazuje na veći kognitivni napor, bilo pojačanim razmišljanjem o potezima iCub-a ili potiskivanjem potencijalno ometajućeg pogleda, koji nije imao veze sa zadatkom,“ objasnili su istraživači.

Prilikom promene u ponašanju igrača primećena je promena neuronske aktivnosti koja se naziva sinhronizovana alfa aktivnost; reč je o obliku moždanog talasa koji je povezan sa potiskivanjem pažnje. Dakle, kada robot nije uzvraćao pogled, igrači su se lakše distancirali od društvene interakcije i bolje se fokusirali na igru. S obzirom da je iCub humanoidni robot, tj. sličan obliku i izgledu ljudi, očekivano je da njegov pogled utiče na ljudsku pažnju. Ali to će bitno uticati na dizajn naprednijih interaktivnih robota u budućnosti, kažu naučnici.

„Roboti će biti sve prisutniji u našem svakodnevnom životu,“ kaže Vikovska. „Zato je važno razumeti ne samo tehnološke aspekte njihovog dizajna, već i ljudsku stranu interakcije čovek-robot, tj. kako ljudski mozak tumači ponašanje mašine.“

(ScienceAlert-ZTP, foto: WhisperProject)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *