Siva zona: Maoistički sajtovi u Kini između propagande i otpora

‘Društvo crvene pesme’ je crvenije od crvenog. Više od decenije, privatni veb-sajt i njegovi nalozi na društvenim mrežama štancuju hvalospeve o Mao Cedungu i marksizmu sa više entuzijazma nego većina zvaničnika Komunističke partije. Pokojni diktator je u potpunosti aboliran, a kapitalizam, i njegov rast u Kini, pod žestokom paljbom. „Pevaj crvene pesme, promoviši pravedne ciljeve“ je moto ovog portala, rukom ispisan na vrhu početne stranice.

Ovaj sajt je jedan od nekolicine koje vode neomaoisti. Njihovi eseji prikazuju život u Maovo vreme kao pravedniji: država je gradskim radnicima davala besplatne stanove, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. Obično paze da ne kritikuju današnju Partiju, ali neretko su njihove žaoke opipljive. Nedavne optužbe protiv Društva crvene pesme, koje je podnela medijska kompanija pod partijskim kontrolom, uzburkale su duhove. Neomaoističke veb stranice, kao i druge koje vode nacionalisti, imaju nastup koji Partija smatra korisnim. Oni mogu da pojačaju njene poruke, posebno kritike usmerene ka Zapadu. Neoomaoistički sajtovi takođe pokazuju da osnivačke vrednosti Partije i dalje uživaju podršku (iako nalog Red Song Society na Weibo-u ima manje pratilaca nego odeljak za vize američke ambasade). Među kineskim zvaničnicima, bujanje neomaoističkog sentimenta nije dobrodošlo.

Incident je izbio u julu kada je Društvo objavilo navodno advokatsko pismo podružnice Hubei Daily Media Group, najveće medijske kompanije u provinciji Hubei. Sedište firme je u Vuhanu, glavnom gradu provincije, skoro 900 km severno od Šenžena, gde je veb-sajt registrovan. U pismu se Društvo optužuje za objavljivanje vesti ove medijske grupe bez dozvole. Zatraženo je brisanje sajta i novčana kompenzacija koja bi mogla da ga ugasi. U drugom pismu, ovog puta od advokata grupe, Društvo crvene pesme je optuženo za klevetničke napade na Hubei Daily Media. Sajt je i ovo objavio, uz oštar odgovor.

Komentari i članci na neomaoističkim forumima tvrde da bi partijski mediji trebalo da budu zahvalni što drugi recikliraju njihove vesti – nije li upravo to poenta propagande? Ali nezavisni veb-sajtovi i nalozi na društvenim mrežama, čak i oni koji podržavaju vladavinu Partije, operišu na nezgodnoj teritoriji. Oni ne mogu da prenose vesti osim ako ih ne proizvode mediji na vladinoj „beloj listi“ (među njima su portali Hubei Daily Media). Čak i takvi mediji mogu biti neugodni. Neposredno pre čitave afere, Društvo crvene pesme je saopštilo da je ubedilo još jedan veliki pokrajinski list da odustane od sličnog slučaja povrede autorskih prava.

Neomaoisti dobro znaju da ih vlada pažljivo nadzire. Nekoliko njihovih foruma privremeno je zatvoreno 2012, očigledno zbog podrške Bo Silaju, tadašnjem rivalu Si Đinpina. Bo je te godine uhapšen i zatvoren zbog zloupotrebe položaja. Neomaoistički sajtovi sada izbegavaju da ga pominju. Ali Društvo crvene pesme je pozvalo pratioce da se pridruže grupama na WeChat-u, gde se diskutuje o njihovom sporu sa Hubei Daily Media. Neki komentarišu i druge teme, na primer, da li je Partija dovoljno snažno odgovorila na nedavnu posetu Nensi Pelosi Tajvanu. Međutim drugi im savetuju da se klone osetljivih tema.

(TheEconomist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *