Nakon sajber napada na Estoniju i Litvaniju, SAD šalje istureni tim u Hrvatsku

Američka sajber komanda nedavno je po prvi put poslala svoje „isturene lovce“ u Hrvatsku kako bi pomogla balkanskoj zemlji da ojača svoju sajber odbranu i zaštiti mreže od aktivnih pretnji. Tim, koji se sastoji od američkog vojnog i civilnog osoblja, sarađuje sa hrvatskim obaveštajnim službama i oficirima za sajber bezbednost na prepoznavanju destruktivnih sajber aktivnosti i sistemske ranjivosti.

„Bila je čast poslati neke od naših najboljih odbrambenih operatera u Hrvatsku, da zajedno sa našim partnerima love zajedničke pretnje. Želimo da partnerskim nacijama donesemo i stručnost i talenat, dok nadziremo sajber protivnike koji bi mogli da zaprete našoj naciji,“ rekao je general-major američke vojske Vilijam Hartman.

Sajber komanda neretko šalje timove u inostranstvo da pomogne saveznicima u jačanju bezbednosti, kao i da prikupi informacije o aktivnostima protivnika. „Ova vrsta partnerstva je neophodna u današnjem svetu jer proširuje naš doseg i mogućnosti,“ rekao je Daniel Markić, direktor hrvatske Bezbednosno-obaveštajne agencije. „Suočavamo se sa istim protivnicima i akterima u sajber prostoru, i delimo vredna iskustva u sajber otpornosti jer je ona postala ključni cilj nacionalne bezbednosti,“ dodao je Markić.

„Istureni lovci” do sada su izveli 35 operacija u 18 zemalja, uključujući Estoniju, Litvaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Ukrajinu. Misija u Hrvatskoj dolazi nakon niza sajber napada na baltičke države. Estonija je ove nedelje saopštila da je uspešno sprečila sajber napad koji je ciljao njene javne i privatne institucije. Napad je usledio nakon uklanjanja sovjetskog spomenika iz grada na istoku Estonije, blizu granice sa Rusijom. Killnet, hakerska grupa koju sponzoriše ruska država, preuzela je odgovornost za pokušaj napada na Estoniju, preneo je Rojters.

Grupa navodno stoji i iza sajber napada na veb-sajtove litvanskog javnog i privatnog sektora u junu. Killnet je napad na Litvaniju nazvao odmazdom za odluku te zemlje da zaustavi isporuku određenih roba u rusku oblast Kalinjingrad, koja se nalazi između Poljske i Litvanije. Pored odbrambenih sajber operacija, SAD su takođe učestvovale u ofanzivnim sajber akcijama radi podrške Ukrajini. U junu je general Pol Nakasone, šef američke Sajber komande, prvi put javno rekao da su SAD ofanzivno pomagale Ukrajini.

„Sproveli smo seriju operacija u čitavom spektru: ofanzivne, defanzivne i informativne operacije,“ rekao je Nakasone u intervjuu za britanski Sky News. Iako general nije naveo detalje, rekao je da su operacije bile zakonite i sprovedene uz civilni nadzor vojske.

(TheHill-ZTP, foto: Breaking Defense)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *