Sergej Nariškin (SVR): Istraživački novinari su saradnici zapadnih službi (video)

U ekskluzivnom intervjuu za tok-šou Vladimira Solovjova, direktor ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin tvrdi da su mnogi nezavisni ruski mediji deo „mreže“ koja je navodno povezana sa zapadnim obaveštajnim službama preko istraživačkog portala Bellingcat.

Nariškin je takođe ponovio tvrdnje da je trovanje opozicionog političara Alekseja Navaljnog u avgustu 2020. organizovao Zapad, i dodao da SVR očekuje nove „provokacije“ uoči jesenjih izbora u Rusiji. Portal Meduza prenosi sažetak intervjua Sergeja Nariškina iz emisije „Solovjov uživo“.

Naša obaveštajna zajednica zna deo istine o „berlinskom pacijentu“. Godinu dana pre trovanja dobili smo informaciju da je u Evropi održan sastanak određenih nevladinih organizacija i obaveštajnih službi, sa ciljem da se osmisli podrška ruskoj opoziciji. Raspravljalo se i o potrebi za figurom žrtve. Ne želim ništa da kažem, ali mogu se doneti neki zaključci.

Očekujemo nove provokacije uoči predstojećih izbora. Imamo informacije o tome koje će tačke biti ciljane, ali nećemo još ništa javno reći. Sjedinjene Države traže spoljnog neprijatelja, pa uporno govore o ruskim hakerskim napadima, u koje nismo umešani. Mi poštujemo CIA-u. Oni su, kao i mi, jedna od tri najbolje obaveštajne službe na svetu. Imaju mnogo više sredstava od nas, ali, kao što znate, Rusi ne pobeđuju brojevima, već veštinom.

Bellingcat je sredstvo za vršenje pritiska, oni se služe nečasnim metodama. Podaci koje koriste u svojim istraživanjima su lažni i neprovereni. Ova grupa takođe angažuje bivše obaveštajne agente, ne možete im verovati. Spremni su da obave svaki zadatak za novac. Bellingcat, Navalnijeve organizacije, Proekt, iStories, The Insider, svi su međusobno povezani. To je složena produkcija koja zahteva veliku veštinu i trud.

(meduza.io-ZTP, foto: kremlin.ru)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *