Gugl tvrdi da je napravio vremenski kristal unutar kvantnog računara

Povodom dostignuća koje bi se moglo nazvati fundamentalnim za kvantnu fiziku i računarstvo, naučnici tvrde da su najzad shvatili kako proizvesti vremenski kristal. Vremenski kristali koriste neobičnu fizičku mogućnost da se stalno menjaju, a da ostaju dinamički stabilni. Drugim rečima, ne emituju energiju dok menjaju strukturu, što je očigledno kršenje prirodnog zakona prema kom se sve stvari kreću ka entropiji i neredu.

Ogroman tim istraživača sa Stenforda, Prinstona i drugih ustanova koje sarađuju sa Guglovim laboratorijama za kvantno računarstvo, svoje dostignuće je objavio u stručnoj studiji koja se prošle nedelje pojavila na internetu. Vremenski kristali predstavljaju novo, bizarno stanje materije, koje će imati snažan uticaj na svet kvantnog računarstva. „Ovo otkriće je neverovatno. Praktično izmiče drugom zakonu termodinamike,“ kaže koautor studije Roderih Mesner.

Ovo istraživanje u osnovi znači da su naučnici smislili kako da vremenske kristale prevedu iz teorijske apstrakcije, definisane pre desetak godina, u opipljivu realnost. Istraživači tvrde da su po prvi put eksperimentalno proizveli vremenski kristal, pretičući druge naučne timove koji su radili na istom polju, uključujući i jednu grupu koja je svoje istraživanje objavila početkom jula.

„Postoje temeljni razlozi zašto nijedan od tih eksperimenata nije u potpunosti uspeo, i zašto se Guglov kvantni računar pokazao mnogo boljim od prethodnih pokušaja,“ kaže oksfordski fizičar Džon Čoker. Ako novo istraživanje prođe stručne recenzije, i ako neko uspe da primeni vremenske kristale na praktičan način, imaćemo moćne kvantne računare koji će nam omogućiti ogromne tehnološke skokove, od lekova za najteže bolesti do efektivnog warp pogona.

(Futurism-ZTP, foto: Rocco Ceselin/Google)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *