Sergej Korolev dobio unapređenje od Putina, viđen za novog direktora FSB-a?

S obzirom da je aktuelni šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) pred penzijom, borba za njegovog naslednika ulazi u kritičnu fazu. Kandidata je mnogo, ali sva je prilika da će biti imenovan neko iz FSB-a. Početkom juna, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je tajni ukaz o unapređenju general-pukovnika Sergeja Koroleva, zamenika šefa FSB-a, u čin generala vojske.

Do sada je samo Aleksandru Bortnikovu, aktuelnom šefu FSB-a i Vladimiru Kulišovu, zameniku direktora FSB-a i šefu Granične službe, dodeljen tako visoki čin u federalnoj službi. Nedavno unapređenje Koroleva podstaklo je nagađanja da bi on mogao da nasledi Bortnikova na mestu direktora najmoćnije ruske bezbednosne agencije. Ipak, drugi najviši službenik FSB-a obično je imao čin armijskog generala, poput Sergeja Smirnova, kojeg je Korolev nasledio na mestu prvog zamenika direktora FSB-a u februaru ove godine.

Ovo je uticajna pozicija koja daje moć nadzora nad nizom važnih direkcija: Službom za ekonomsku bezbednost (SEB), Službom za zaštitu ustavnog poretka i Inspekcijskom upravom kontrolne službe. Povrh toga, prvi zamenik direktora FSB-a preuzima dužnosti šefa agencije u njegovom odsustvu. Korolev je ranije bio direktor SEB-a, što se smatra odskočnom daskom za najvažnije mesto u agenciji. Među bivšim direktorima SEB-a su Nikolaj Patrušev, bivši direktor FSB-a, i Aleksandar Bortnikov koji je trenutno na ovoj funkciji. Pre nego što je preuzeo SEB, Korolev je bio direktor Odeljenja za unutrašnju bezbednost FSB-a.

Pre nekoliko godina njegova ključna komponenta bila je Šesta služba, jedna od najuticajnijih jedinica agencije. Osnovana je za rešavanje nekih važnih političkih slučajeva, uključujući istrage protiv guvernera regiona Kirov i Sahalin, kao i Republike Komi, zbog korupcije. Šesta služba je takođe imala važnu ulogu u antikorupcijskim istragama protiv viših silovika u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Istražnom komitetu.

Bilo je mnogo žestokih konkurenata za mesto prvog zamenika direktora FSB-a. Korolev je pobedio ne samo zbog predvođenja visokih direkcija Lubjanke, već i zato što je za razliku od ostalih silovika upozorio službu na opozicionara Alekseja Navaljnog prilikom njegovog odlaska za Berlin, rekavši da će vratiti se u Rusiju i izazvati nevolje.

(WarsawInstitute-ZTP, foto: Prt sc)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *