Šef Mosada: Saudijci će normalizovati odnose sa Izraelom?

Josi Koen nije potvrdio da li se sreo sa de facto vladarom Rijada i objašnjava da je sa zemljama zalivskog regiona potrebno izgraditi odnos „da smo mi tu za njih, a oni tu za nas“.

Šef izraelske obaveštajne službe nagovestio je da je Saudijska Arabija možda sledeća država koja će normalizovati veze sa Izraelom, prateći prethodne mirovne sporazume sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom. Koen nije želeo da komentariše da li se sastao sa vladarima arapskog kraljevstva.

Josi Koen se smatra ključnom figurom u sporazumu Izraela sa Abu Dabijem i Manamom, potpisanom na svečanoj ceremoniji u Beloj kući. Koen je poslednjih godina često boravio u državama Zaliva u sklopu tajne diplomatije sa arapskim državama.

Koen je za izraelske medije rekao da sporazumi označavaju „prevazilaženje barijera koje su postojale u našim odnosima sa arapskim državama“. Dodao je da je odluka o formalizovanju veza postignuta kroz dugogodišnje „delikatno održavane kontakte“.

Koen kaže da je regionalna zabrinutost zbog iranskih „imperijalističkih“ težnji imala ključnu ulogu u odlukama zalivskih zemalja da raskinu sa decenijama politike nepriznavanja jevrejske države zbog izraelsko-palestinskog konflikta. „Morate izgraditi sistem međusobnog poverenja, da smo mi tu za njih, a oni tu za nas, zajedno protiv svih ovih pretnji“, rekao je.

Upitan zašto misli da su novi saveznici Izraela odlučili da palestinsko pitanje ostave po strani u korist otvorenih odnosa, Koen je rekao: „Svaka zemlja treba da zastupa svoje direktne interese nasuprot dugoročnim, a ovde verujem da su Bahrein i Abu Dabi dali prednost dugoročnim interesima“.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki predsednik Donald Tramp nagovestili su da je još nekoliko zemalja na redu za uspostavljanje otvorenih odnosa u bliskoj budućnosti.

Upitan da li će i Saudijska Arabija, kao velika regionalna sila, to uskoro učiniti, Koen je rekao: „Verujem da bi se to moglo dogoditi.“ Na pitanje da li se sastao sa faktičkim liderom Saudijske Arabije, princom Muhamedom bin Salmanom, nasmešio se i odgovorio „ne bih želeo da komentarišem tu temu“.

Tramp je nedavno izjavio da očekuje da će Saudijska Arabija normalizovati odnose sa Izraelom nakon diplomatskih poteza Bahreina i UAE. Takođe je rekao da je još pet ili šest zemalja na putu izmirenja sa Izraelom, da bi kasnije tog dana revidirao taj broj na devet nacija.

Upitan da li očekuje da Saudijska Arabija sledi primere UAE i Bahreina, Tramp je rekao: „Da. Razgovarao sam sa kraljem Saudijske Arabije “, dodajući da će sporazum doći „u pravo vreme“.

(TimesOfIsrael-ZTP, foto: Miriam Alster/Flash90)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *