Šef bezbednosti Tajvana: 2027. godina će biti ključna za kineske planove

U nizu retkih javnih istupa, direktor glavne tajvanske obaveštajne agencije istakao je 2027. kao godinu od najvećeg značaja za kineske vojne planove na Tajvanu. U četvrtak, Caj Ming-jen (na slici), od februara generalni direktor tajvanskog Biroa za nacionalnu bezbednost (NSB), govorio je na tribini tajvanskog Nacionalnog univerziteta Čung Sing u Tajčung Sitiju. Prema izveštajima, to je prvi put u četvrt veka da se jedan generalni direktor NSB-a obratio univerzitetskoj publici.

Pored govora na univerzitetu, Caj, bivši zamenik ministra spoljnih poslova i diplomata, dao je intervju američkoj novinskoj agenciji Blumberg. Odbio je da se uključi u aktuelnu diskusiju o vremenskom okviru za moguću kinesku invaziju na Tajvan. Ali je naglasio 2027. godinu kao značajnu za planove kineskog premijera Si Đinpinga da modernizuje Narodnooslobodilačku vojsku (PLA). Kineski lider je 2017. prvi put predstavio svoj plan „PLA Modernizacija 2035”, opisujući ga kao napor cele vlade da značajno unapredi borbene kapacitete PLA radi postizanja dugoročnog cilja Kine da postane globalna vojna velesila. Caj je istakao da će 2027. biti deseta godina u okviru 18-godišnjeg programa vojnih reformi predsednika Sija. Pored toga, Si će najverovatnije voditi kampanju za četvrti predsednički mandat te godine, rekao je Caj.

U intervjuu za Blumberg, Caj kaže da predsednik Si „ne dozvoljava drugačija mišljenja unutar kineskog političkog sistema”. U suštini, kineski lider se okružio „grupicom istomišljenika“. Posledično „grupno mišljenje“ znači da će „rizik od donošenja pogrešnih odluka“ o hitnim pitanjima poput Tajvana „postati mnogo veći“ u narednim godinama, upozorio je sagovornik. Da bi se suprotstavio toj pretnji i nadgledao vojne namere Kine, Caj kaže da Tajvan sistematski produbljuje saradnju sa „međunarodnim prijateljima“, posebno sa takozvanim savezom „Pet očiju“, koalicijom za razmenu obaveštajnih podataka koju čine SAD, Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland.

U međuvremenu, direktorka Nacionalne bezbednosti SAD-a Avril Hejns rekla je u četvrtak da bi Tajvanska kompanija za proizvodnju poluprovodnika (TSMC) bila glavni razlog za zabrinutost u slučaju kineske invazije na Tajvan. Sjedinjene Države i druge zemlje se u velikoj meri oslanjaju na proizvode TSMC-a koji se koriste u civilnom i vojnom hardveru. Ako kineska vojna invazija na Tajvan spreči TSMC da proizvodi te poluprovodnike, šteta za globalnu ekonomiju bi bila „ogromna“, verovatno „od 600 milijardi do 1 bilion dolara godišnje,” rekla je Hejns.

(IntelNews-ZTP, foto: Central News Agency)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *