Serija ‘The Diplomat’: Američka diplomatska služba najzad je dobila termin na Netfliksu

Prva stvar koju treba da znate o američkom Stejt departmentu, ako ikada poželite da radite tamo, jeste da će najveći deo vašeg posla biti otkrivanje opasnih međunarodnih zavera dok ste okruženi seksi kolegama koje lično poznaju predsednika. Ili je barem tako prema kreatorima Netfliksovog novog političkog trilera, The Diplomat. Radnja serije prati Kejt Vajler (glumi je Keri Rasel), otresitu i ambicioznu radnicu diplomatske službe koja iznenada biva postavljena za ambasadora SAD-a u Britaniji tokom velike međunarodne krize. Ona i mala grupa saradnika imaju zadatak da spreče nespretnog britanskog premijera da uvuče SAD u katastrofalan rat na Bliskom istoku, i to na osnovu pogrešnih obaveštajnih podataka i političkih smicalica (zvuči poznato, ali na obrnut način).

A tu je i čitav kvazi-rom-kom podzaplet na tragu serije Veep, sa Vajlerkinim opasno zgodnim i lukavim bivšim mužem, Halom (Rufus Sjuel), koji je i sam ambiciozni i oštroumni diplomata. E da, ima još jedan pod-podzaplet o političkoj budućnosti Kejt Vajler, koju potajno spremaju za potpredsedničku funkciju. Kreatorka serije, Debora Kan (autorka uspešnih serija poput Homeland i The West Wing) očigledno je uložila mnogo truda u stvaranje realstičnih likova, konsultujući 60 stručnjaka, uključujući aktuelne i bivše diplomate, kako je preneo Politico. Serija je postala kultna u samom Stejt departmentu, verovatno zato što su serije i filmovi na ovu temu retki i sporadični. Pitao sam desetak aktuelnih i bivših američkih diplomata šta misle o seriji, da vidim koliko su autori verno prikazali rad u diplomatskoj službi, uz ogradu, naravno, da je to napeti triler koji mora da ima dozu umetničke slobode kako zadržao pažnju gledalaca.

Ukratko, odgovor glasi: serija pogađa mnogo sitnih detalja, a promašuje puno krupnih detalja, ali nešto od toga se može oprostiti, jer po rečima jednog višeg službenika (FSO), „ako bi zaista realistično prikazivala život diplomate, serija bi bila užasno dosadna.” Čak i kao autsajder, imao sam mnogo pitanja o količini realizma u prvoj epizodi. Kako je Keri Rasel stigla od toga da joj predsednik saopšti da će biti ambasadorka u Londonu do toga da zaista postane ambasadorka u Londonu bez dugotrajnog, osmomesečnog procesa potvrđivanja nameštenja od strane partijski pristrasnog Senata? Otkad to predsednici biraju ambasadore na osnovu stvarnih veština i iskustava, umesto na osnovu 2 miliona dolara jedva prikrivene, plati-pa-klati donacije za predsedničku kampanju? Takođe, zašto tri zasebna službenika Saveta za nacionalnu bezbednost ne pokušavaju da upravljaju svakim aspektom ambasadorskog posla na svakom koraku? Mislim, tako se inače kreira spoljna politika SAD-a.

Ipak, neki aktuelni i bivši zvaničnici kažu da postoji patina autentičnosti koja Diplomati daje više legitimiteta od uobičajenog vašingtonskog političkog trilera. Prvo, za kulise je korišćen nameštaj Drexel, famozni i sveprisutni brend koji ispunjava domove gotovo svakog radnika američke vlade u inostranstvu, što je odmah prepoznao svaki FSO sa kojim sam razgovarao i koji je gledao seriju. „Nameštaj u Rufusovoj gostinskoj sobi, to je bilo savršeno… zaista izgleda kao standardni službenički enterijer,“ kaže Džef Ratke, predsednik Američko-nemačkog instituta, koji je proveo 24 godine u diplomatskoj službi. Serija takođe osvetljava posao ambasadorovog zamenika. Zamenici imaju ključnu zakulisnu ulogu u upravljanju ambasadom i služe kao posrednici i poverenici. „Dinamika između ambasadorke i zamenika u seriji… deluje prilično realno jer je posao zamenika zaista da pomogne ambasadoru da obavlja svoj poslao i upravlja svim aspektima posla, velikim i malim,“ kaže Luis Lukens, bivši karijerni diplomata i zamenik američkog ambasadora u Londonu od 2016. do 2019.

Još jedan aspekat koji serija pogađa, kažu Lukens i drugi, jeste kako život u diplomatskoj službi može da zagorča lične odnose. Ato Esando, koji igra zamenika Stjuarta Hejforda, u velikoj je prepirci sa Ali An, koja igra šeficu CIA postaje Ejdru Park, jer jedno od njih mora da pauzira karijeru zarad njihove romanse. „To je realan problem za tandemske parove, ta tenzija između ’moja karijera, tvoja karijera’, u smislu ko će profesionalno stagnirati i gde će biti stacioniran,“ kaže Lukens. Postoje još neki realistični detalji, prema rečima troje aktuelnih diplomata koji su želeli da ostanu anonimni. „Lik Keri Rasel mora da trpi mnogo usputnog seksizma. Nema realnijeg prikaza života FSO-a od toga,“ kaže jedan od sagovornika. Rasel očigledno duboko poštuje diplomatske službenike, hvaleći njihov potcenjeni rad u intervjuu sa Stivenom Kolberom u emisiji The Late Show ranije ovog meseca. „Oni ceo svoj život posvećuju državnoj službi, to su neverovatni ljudi,“ rekla je glumica.

(foto: Alex Bailey/Netflix)

Pa koliko je onda serija podbacila? Mnogo, kako se ispostavilo. Za početak, u seriji su karijerne diplomate, poput zamenika ambasadorke, direktno uključene u predsedničku politiku, spletkareći sa šefom predsedničkog kabineta na temu sposobnosti Vajler za mesto potpredsednice. „Ne znam nijednog zamenika ambasadora koji ima direktnu vezu sa šefom kabineta, ali čak i da ima, nijedan zamenik karijernog diplomate neće se ni u ludilu pačati u domaću politiku,“ kaže jedan od sagovornika. Vajler takođe biva prebačena u London privatnim avionom nakon što je imenovana za ambasadorku, opet, bez propisane procedure u Senatu. „Gde je u budžetskim izdacima prikazano da karijerne diplomate mogu da putuju privatnim avionima? Da li je to iz preostalog finansiranja za 2021. ili 2022. ili je to nova stavka u budžetu za ‘23. fiskalnu godinu?“ rekao je drugi diplomata, misleći na zamršene budžetske procedure za koje nemam energije da detaljno objašnjavam.

Zatim, tu je i haotičan prikaz operativne bezbednosti, gde šefica postaje CIA-e, ambasadorka i njen zamenik ležerno ćaskaju o osetljivim obaveštajnim podacima usred kancelarije, umesto da se naguraju u Sobu za osetljive informacije (SCIF) koju svaka ambasada koristi za razgovore o super tajnim stvarima. „Svi podbacuju u operativnoj bezbednosti,” primećuje Ratke, zbog čega bi radnika američke vlade u stvarnom životu brzo smenili, otpustili ili zatvorili. Ipak, sve ono što serija pogrešno prikazuje nije toliko ni važno. „Kao bivšem diplomati, zabavno mi je da gledam seriju,“ dodaje Ratke. „Da li vam ona prikazuje realan život karijernog diplomate? Ne baš, ali mislim da to ni ne pokušava.“ Filmovi i serije o američkoj vojsci ili CIA su uobičajeni. O Stejt departmentu? Ne toliko. A ono što se snima obično nema pečat realizma. Jedan od propalih pokušaja Holivuda da prikaže američku diplomatiju bila je Foksova serija The American Embassy (2002), koja je imala samo četiri epizode ​​pre nego što je skinuta sa programa. (Sada je možete besplatno gledati ​​na Jutjubu, ali ne preporučujem jer je, čak i za standarde ranih ‘00-ih, objektivno užasna.)

Tu je i franšiza Fast & Furious, gde Dvejn Džonson igra Luka Hobsa, agenta diplomatske bezbednosne službe koji se udružuje sa ekipom kradljivaca automobila kako bi sprečio sajberteroriste da započnu globalni nuklearni rat, vozeći nabudžene automobile naoružane raketnim bacačima preko zaleđenog ruskog jezera da bi razneo nuklearnu podmornicu. The Fate of the Furious, koji je izašao 2017, zaista je stavio Stejt department na pop-kulturnu mapu. Tu je, naravno, i Madam Secretary, CBS-ova serija sa Teom Leoni kao državnom sekretarkom SAD-a, koja uspeva da reši ozbiljne spoljnopolitičke krize u jednosatnim terminima, kao da spoljna politika tako funkcioniše u stvarnom životu. Toliko je malo serija o diplomatiji u poređenju sa vojskom ili obaveštajnim službama jer „stvarnost je da prosto nema toliko akcije u našem svakodnevnom radu,“ kaže Lukens. Posao napornih razgovora i pregovora nesumnjivo je važan za nacionalnu bezbednost SAD-a, ali nije zanimljiv za televiziju.

Dakle, gde je mesto Diplomate u maloj plejadi diplomatskih (ili srodnih) serija? Svakako je ozbiljniji od Madam Secretary ili The West Wing, ali nije tako upečatljiv kao danska politička drama Borgen ili druga špijunska drama sa Keri Rasel, The Americans, i zapleti mu nisu toliko pametni kao u drugim političkim trilerima na Netfliksu, kao što su australijski Secret City ili norveški Occupied. Možda je ovo najrealističniji prikaz života diplomatskih službenika na TV-u, ali s obzirom na mali izbor, to i nije veliki kompliment. Čini se da serija pokušava da bude previše različitih stvari istovremeno – triler sa dozom rom-koma ili rom-kom sa dozom trilera? Da li je reč o geopolitici i diplomatiji, ili o tome kako karijerne ambicije utiču na brak? Celina je ovde mnogo manje od zbira svojih delova. Ipak, ako tražite nešto sa ne baš glupim, ali ne baš ni genijalnim zapletom, Diplomata je solidan materijal za bindžovanje.

(Robbie Gramer/ForeignPolicy-ZTP, foto: Netflix)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *