Reza Nagdi: Mnogi Izraelci spremni da špijuniraju za Iran

„Mnogi ljudi u Izraelu su motivisani da sarađuju sa Teheranom,” rekao je general Islamske revolucionarne garde Muhamead Reza Nagdi tokom nedavnog TV nastupa. Nagdi je ovu tvrdnju izneo skoro dve godine nakon što je bivši izraelski ministar osuđen za „špijunažu“ u korist Irana.

Nagdi je otišao korak dalje hvaleći se da je Iran „bliži Izraelu nego što se čini“ i da će se ova država jednog dana „iznenada raspasti“. U avgustu 2019., ministar obaveštajnih poslova Islamske Republike Mahmud Alavi takođe je u TV emisiji tvrdio da je visoki zvaničnik Izraela bio „pod kontrolom“ iranskih agenata.

Alavi, sveštenik sa crnim turbanom, aludirao je na slučaj bivšeg izraelskog ministra energetike Gonena Segeva. Ovaj 64-godišnji političar, koji je funkciju ministra energetike i infrastrukture obavljao u periodu 1995-96., osuđen je na deset godina zatvora zbog „špijunaže i prenošenja informacija neprijateljskoj zemlji“.

Izrael je potvrdio da je Segev bio u kontaktu sa zvaničnicima iranske ambasade u Nigeriji, gde je živeo kao lekar. Kasnije je Segev dva puta putovao u Iran, koristeći svoj nemački pasoš. U jeku informativno-obaveštajnog rata između Tel Aviva i Teherana, izraelska služba je poslednjih godina uhapsila nekoliko Palestinaca i drugih Arapa zbog navodne „saradnje“ i „špijuniranja“ za Iran.

Takođe postoje izveštaji o hapšenju obaveštajaca u Iranu, povezanih sa izraelskom vladom. U maju 2015., pripadnik „Iranske nacionalno-verske koalicije“ u Parizu, Reza Alidžani, izvestio je na sajtu Rooz Online da su šefovi izraelskog deska u iranskom MOIS-u i obaveštajnoj organizaciji Nacionalne garde bili „uhapšeni pod optužbom za špijuniranje u korist Izraela“.

„U kancelariji Sardara Nakdija, dva izraelska špijuna su identifikovana su i uhapšena. Njih dvojica su bili u zatvoru sa nekim političkim zatvorenicima, a jedan je kasnije pogubljen“, izvestio je iranski sajt Alif, citirajući izjavu proreformskog bivšeg ministra Behzada Nabavija iz oktobra 2019. Međutim, Nakdi je demantovao postojanje „špijuna u njegovom kabinetu koji sarađuju sa Izraelom“ i rekao da će podneti tužbu protiv sajta, mada još uvek nema izveštaja o tome.

Nakdi se takođe dotakao atentata na iranskog nuklearnog fizičara i drugih operacija Izraela na štetu iranskog atomskog programa. Tajna teroristička smaknuća događaju se svuda, rekao je Nakdi, ali je zatim zapretio: „Ako oni preduzmu bilo kakvu akciju protiv nacionalne bezbednosti Islamske Republike, Tel Aviv i Haifa biće sravnjeni sa zemljom.“

Izraelski zvaničnici, koji iranski nuklearni program i njegovo regionalno prisustvo vide kao „vitalnu pretnju“ njihovoj zemlji, kažu da takvi komentari podupiru njihove napore da Iran predstave kao opasnost za opstanak Izraela.

(RadioFarda-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *