Bumeri na mreži: Fejsbuk radikalizuje vaše roditelje

Popularnom društvenom mrežom sve više dominiraju stariji korisnici koji dele članke sa Brajtbarta i QAnona.

„Ja sam 35-godišnji učitelj“, požalio se korisnik na Reddit forumu r/Quilt_Headquarters. „Moja mama je zavedena kultom QAnona zbog 15-godišnjaka po imenu Rid Kuper. Popularan je među Trampovim pristalicama zbog svojih lajv strimova… Zašto bi tako divno dete činilo tako nešto?“

Rid Kuper je nabusiti plavokosi dečak sa kravatom i školskom uniformom, koji je sve svoje profile na društvenim mrežama ukrasio američkim zastavama. Ali ovaj mladi influenser je vesnik još jednog uznemirujućeg trenda – radikalizacije bumera.

Američki milenijalci se poodavno žale da su njihovi roditelji „radikalizovani“ od strane Foks Njuza. Zaista, politički komentari Šona Hanitija predstavljaju bazu konzervativnih shvatanja na koju se lepe tumačenja svih dnevnopolitičkih događaja. Tužna činjenica je da roditelji žive u svedenoj i usamljeničkoj realnosti, u kojoj TV ognjište popunjava učmalost nastalu zbog tuge, penzije ili bolesti.

Međutim, mnogi pripadnici starije generacije sličnu utehu danas pronalaze u beskrajnom protoku sadržaja na društvenim mrežama, ponajviše na Fejsbuku.

Odavno je postalo očigledno da je Fejsbuk “osedeo”. Podaci iz Velike Britanije kažu da je u periodu 2017-2018 Fejsbuk izgubio oko 400.000 korisnika uzrasta 18-24. Za kategoriju 25-44 brojke su ostale slične, dok se najveći porast beleži u starosnoj grupi preko 45 godina, naročito u kohorti preko 65, i to za 300.000 korisnika. Danas Fejsbuk ima više korisnika starijih od 65, nego onih između 13 i 17 godina.

U decembru 2018. Njuzvik je zaključio da je prvi put nakon deset godina manje od polovine američkih tinejdžera posećivalo Fejsbuk jednom mesečno. Ovaj trend je “toliko uzeo maha, da je bio presudan za masovni odlazak mlađih ljudi sa Fejsbuka.“

Za mlađu generaciju, Fejs je postao relikvija na koju se loguju tek da bi proverili da još uvek postoji. To je deponija starih prijateljstava i slika, preko kojih se uhvatila paučina. Tinejdžeri su na Snepčetu, kul klinci na Instagramu, a na Fejsbuku… pa, tu su vaši roditelji.

Prošle godine su dvojica dvadesetogodišnjaka napravila Fejsbuk stranicu pod nazivom “Grupa u kojoj se svi pretvaramo da smo bumeri”. Sadržaj je postao toliko viralan da sada ima svoju stranicu na Vikipediji. Reč je o poigravanju sa poznatim  klišeima: zbrka između emodžija koji plače od sreće i onog koji glasno plače, ponovljeni zarezi, velika početna slova na sredini rečenice, itd. Ali, tu su bili i ozbiljni članci sa Brajtbarta, kao i lažne vesti.

Najčešće šerovani članci na Fejsbuku su iz desničarskih medija. Na primer, 20. jula ove godine, američki sajtovi sa najviše šerova na Fejsbuku bili su Fox News, Occupy Democrats, Ben Shapiro, An0maly, Blue Lives Matter i Dan Bongino.

Poslednji u nizu, Den Bonđino, bivši je agent tajne službe i komentator Foks Njuza-a, koji je napisao knjigu “Špijunska afera: Pokušaj sabotaže Donalda Trampa”, u kojoj spekuliše o tome kako je Obamina administracija ubacila špijuna u Trampov medijski tim. Iako lično o tome ne govori, Bonđino redovno deli linkove sa QAnon sadržajima.

Takve informacije su posebno osetljive za korisnike sa slabim imunitetom na lažne vesti. Tokom 2018., istraživači sa Njujorškog univerziteta utvrdili su da je samo 3% korisnika uzrasta 18-29 godina delilo linkove sa lažnim vestima, dok je kod starijih od 65 zabeleženo 11%. Pritom, faktor starosne dobi nije bio povezan sa polom ili ideološkom orijentacijom.

QAnon, sa svojim narativom o „borcima u armiji“, te drugarskim sloganom „Gde ide jedan, idemo svi“, pruža zabavu usamljenim građanima, dok su sveobuhvatne teorije zavere nešto poput puzzla za odrasle. Na forumu Žrtve QAnon-a, ponavljaju se slične ispovesti:

Moja mama na Fb 2011. godine: Nehajno igra FarmVille.
Moja mama na Fb 2020: Stalno lista QAnon postove, mimove i video snimke.
Ova promena je neverovatna. Nekada je obraćala pažnju na vesti samo dok bi listala lokalne novine. Danas objavljuje QAnon postove ili političke teme gotovo svakog dana.

Jedan korisnik priča o tome kako je, nakon propale veze, njegov otac počeo do kasno da sedi, pijanči i guta QAnon teoretičare zavere. Često se svađa sa najboljim prijateljima, a kao mlad je radio za Demokratsku stranku. “Ne želim da prekinem kontakte, ali postaje sve teže razgovarati sa njim,” požalio se korisnik.

(Unherd-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *