Razmere korupcije: Da li je Slovačka mafijaška država?

Bivšeg slovačkog političara Roberta Fica policija je optužila da je iz svog premijerskog kabineta predvodio organizovanu kriminalnu bandu. Operacija slovačke policije „Sumrak“, koja istražuje korupciju na najvišim nivoima politike, privela je prošle nedelje Ficovog eks-ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka zbog sumnje da je zastrašivao svedoke. I sam Fico će verovatno biti uhapšen čim mu se ukine poslanički imunitet.

Optužbe na račun bivšeg premijera i njegove desne ruke su šokantne. Navodi se da su koristili svoju političku moć da diskredituju protivnike, upravljajući mafijaškom državom koja je zahvatala policiju i poresku upravu. Ficova vlast se srušila 2018. nakon ubistva novinara koji je istraživao veze slovačke vlade i mafijaške grupe ‘Ndrangeta. Jan Kucjak i njegova verenica ubijeni su nakon što je novinar povezao Ficovu saradnicu (inače bivšu takmičarku za Miss Universe) sa italijanskim švercerom kokaina. Kucjak je tvrdio da je kriminalna organizacija sa sedištem u italijanskoj Kalabriji umešana u zaveru za potkradanje EU fondova u Slovačkoj.

Detalji o povezanosti ‘Ndrangete i slovačkih političara ostaju nejasni, ali se tvrdi da su članovi Ficove administracije omogućili sumnjivu distribuciju EU novca u zamenu za pozamašne provizije. U međuvremenu, slovački biznismen Marijan Kočner, koji je tvrdio da mu je Fico obećao izuzeće iz krivičnih postupaka, optužen je da je naručio ubistvo Kucjaka. Biznismen, koji je 2019. došao pod udar sankcija zbog ‘ozbiljnih kršenja ljudskih prava’, proglašen je nevinim 2020, ali je postupak obnovljen. Politička previranja izazvana ubistvom Kucjaka naterala su Fica da podnese ostavku i preuzme ulogu lidera opozicije. Optužnica protiv njega je podugačka, ali to ne znači da će svi podržati njegovo nagovešteno hapšenje. Fico je poznat po Trampovskim manirima i otvorenom preziru prema mejnstrim medijima, što mu je donelo snažnu podršku u ruralnim oblastima Slovačke. Ipak, istraga pokazuje da se iza Ficove grube spoljašnjosti krije vešt kriminalac čije koruptivne mahinacije bacaju u senku druge ‘neposlušne’ države centralne Evrope.

Jedna od meta Ficove prljave kampanje bio je bivši predsednik Andrej Kiska. Tri svedoka su izjavila da su čelnici slovačke vlade krajem 2017. razgovarali o Kiskinim poreskim prijavama sa šefom policije. Fico je hteo da pronađe dokaze da je Kiskina predsednička kampanja iz 2014. ilegalno finansirana. Druge mete Ficove kampanje sada su na najvišim pozicijama u vladi, uključujući Igora Matoviča, koji je predvodio pobedničku koaliciju koja je porazila Ficovu stranku na izborima 2020. Ovo dovodi istragu pod sumnju, budući da je Matovič ministar finansija. Kako je Fico mogao da mešetari i vodi prljavu kampanju, ako jedna od njegovih navodnih žrtava sada upravlja državom? Mnoge Ficove pristalice tvrde da je bivši premijer žrtva upravo onih mahinacija koje se njemu stavljaju na teret.

Fico se već uhvatio za ovaj argument, nazivajući poslednje akcije policije „krajem demokratije.“ Takođe je rekao da je „spisak žrtava dokaz da je ovo politička osveta“ i optužio vladu da pribegava „najprljavijoj fašističkoj taktici kakve se ni nacisti iz 1930-ih ne bi postideli.“ Njegove tvrdnje će dobro proći kod Slovaka koji dele njegovo nepoverenje prema vodećim prozapadnim medijima. Slovačka je duboko podeljena između grada i sela, i dok žitelji Bratislave nalaze svog političkog heroja u predsednici Zuzani Čaputovoj, Fico je šampion za one koji zaziru od integracije Slovačke u zapadni međunarodni poredak.

Rat u Ukrajini je pogurao nepoverenje prema Zapadu u prvi plan. Iako je vlada zvanično osudila rusku invaziju, ankete pokazuju da trećina Slovaka veruje da je rat izazvao Zapad. Ako istražite slovačku „alternativnu“ medijsku scenu na Fejsbuku, naći ćete bezbroj bizarnih teorija o ratu i vezu slovačkog ultra-nacionalizma sa maglovitim predstavama o Velikoj Rusiji. Slovačka se takođe svrstala među evropske zemlje koje su najskeptičnije prema anti-kovid vakcinama. Fico se pozicionirao kao lider pokreta protiv vakcinacije i karantina, i bio je uhapšen krajem 2021. zbog organizovanja ilegalnih protesta. Svojim pristalicama je poručivao da su anti-kovid vakcine „samo hemija od koje profitira farmaceutska industrija”.

Dakle, nije čudo što je optužbe koje su nedavno podignute protiv njega prikazao kao još jednu zaveru. Napadajući istragu, tvrdio je da je iznenađen što nije optužen i za fizičko nasilje ili silovanje. Izostanak sudskog epiloga bio bi katastrofalan za slovačku borbu protiv korupcije, ali bi presuda mogla biti još nepovoljnija. Mnoge Ficove pristalice će još više poverovati njegovoj verziji događaja ako bude osuđen na zatvorsku kaznu. Kada je prošle nedelje priveden, bivši ministar Kalinjak je cinično mahao lisicama pred novinarima. Fico je dugo ubeđivao svoje pristalice da ne veruju vlastima. Sada te vlasti dolaze po njega. Ostaje neizvesno kome će se narod prikloniti, ali je sigurno da će ta linija razdvajanja definisati slovačko društvo u narednim godinama.

(TheSpectator-ZTP, foto: cas.sk)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *