Prodaja bez recepta: Mnogi dijetetski suplementi sadrže prikrivene sastojke

Mnogi suplementi koji se izdaju bez recepta, posebno oni koji se koriste za potenciju i gubitak težine, ‘začinjeni’ su prikrivenim farmaceutskim sastojcima. To je ključni nalaz istraživanja koje je nedavno objavljeno u časopisu Journal of Clinical Pharmacology. Na osnovu baze podataka američke Uprave za hranu i lekove, 1.068 dijetetskih suplemenata prodavanih između 2007. i 2021, sadržalo je sastojke koji se nalaze u lekovima na recept ili se smatraju suviše rizičnim za ljudsku upotrebu.

Među rizičnim dodacima ishrani koji su identifikovani u studiji, 54 odsto je bilo za seksualnu disfunkciju, a 35 odsto za gubitak težine. Iako se takvi proizvodi uklanjaju sa tržišta kada ih FDA otkrije, mnogi suplementi se ipak mogu naći u prodaji umesto njih. Suplemente koristi 58 odsto odraslih u SAD. A prema nedavnim istraživanjima Saveta za odgovornu ishranu, američki potrošači imaju solidno poverenje u kvalitet i bezbednost suplemenata.

Međutim, studija sugeriše da je ovo poverenje neutemeljeno, pošto brojni suplementi sadrže neoznačene sintetičke sastojke. Jedan od takvih sastojaka u suplementima za mršavljenje je sibutramin, za koji je FDA preporučila da se ukloni sa američkog tržišta 2010, nakon što je istraživanje pokazalo da povećava rizik od srčanog i moždanog udara. A fenolftalein, koji se takođe često nalazi u dijetetskim suplementima, uklonjen je iz laksativnih proizvoda 1999, kada ga je FDA označila kao „nedovoljno bezbedan i efikasan“. Upozorenje FDA usledilo je nakon što su studije pokazale da sastojak može oštetiti ljudski DNK i povećati rizik od kancera.

Aktuelno istraživanje takođe je identifikovala prisustvo sastojaka odobrenih samo za upotrebu na recept. Među njima su sildenafil i tadalafil, koji se koriste u lekovima za erektilnu disfunkciju poput Viagre i Cialisa. Njihova neadekvatna upotreba može biti opasna, jer aktivni sastojci u ovim lekovima nose rizike od slabljenja vida ili prijapizma. Zabeleženi su slučajevi da je više od jednog aktivnog sastojka u lekovima za erektilnu disfunkciju kombinovano na načine koji nisu dokazano bezbedni.

Drugi razlog zašto su prikriveni sastojci problematični je što nose rizik od štetnih interakcija sa lekovima. Kada se aktivni sastojci u lekovima za erektilnu disfunkciju koriste sa lekovima za povišeni krvni pritisak ili lekovima za prostatu poput nitrata i alfa-1 blokatora, može doći do pada krvnog pritiska opasnog po život. Slično tome, dva istražena suplementa sadržala su flibanserin, aktivni sastojak leka Addyi, koji se koristi za tretiranje ženske seksualne disfunkcije. Flibanserin je generalno bezbedan, ali može značajno da snizi krvni pritisak ako se koristi sa alkoholom. Farmaceuti proveravaju ove vrste interakcija pre nego što izdaju lekove na recept. Međutim, ako su aktivni sastojci sakriveni u suplementima, nemoguće je sprečiti neželjene interakcije sa lekovima.

Proizvođači suplemenata ne daju FDA dokaze o kvalitetu proizvodne procedure, i često menjaju sastav proizvoda bez prethodnog obaveštenja. FDA mora dokazati da određeni suplement nije bezbedan pre nego što može da reaguje, ali to je teško primeniti kada se u SAD prodaje preko 29.000 takvih proizvoda. Procedure u FDA su detaljne i skupe jer imaju za cilj da otkriju druge probleme sa suplementima, kao što je prisustvo teških metala, bakterijske kontaminacije ili buđi.

Poseban problem je što su agencijske procedure nedovoljno finansirane. FDA izdaje upozorenja potrošačima kroz svoju Bazu podataka o prevarama u zdravstvu, pritom pokušavajući da ukloni rizične proizvode sa tržišta. Ako se proizvod o kojem razmišljate nalazi na ovoj listi, izbegavajte ga. Međutim, ako određeni proizvod nije uključen u bazu podataka, to jednostavno može značiti da još nije testiran.

(ScienceAlert-ZTP, foto: Getty/Johner RF)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *