Prvi u SAD-u: 39-godišnji pacijent primio veštački srčani implant

Samo u Sjedinjenim Državama hiljade pacijenata trenutno čeka na transplantaciju organa, a u proseku dnevno umre 17 ljudi jer im ponestane vremena. Zato je razvoj veštačkih organa izuzetno važno polje istraživanja.

Sada je tim hirurga uspešno izvršio prvu implantaciju veštačkog srčanog aparata pod nazivom Aeson, koji je razvila francuska kompanija CARMAT. Veštačko srce ima dve komore i četiri biološka ventila, baš kao i pravi organ, a napaja ga spoljni uređaj. Napravljeno od „biokompatibilnih materijala“, uključujući goveđe tkivo, veštačko srce koristi senzore i algoritme kako bi održalo ritam i cirkulaciju krvi kroz telo.

„Ohrabruje nas to što se pacijent dobro oseća nakon zahvata,“ kaže kardiolog Karmelo Milano sa Univerziteta Djuk. „Dok testiramo ovaj uređaj vrlo smo uzbuđeni i nadamo se da pacijenti koji nemaju drugih opcija ovime dobijaju rešenje.“ U ovom slučaju, pacijent je 39-godišnji Metju Mur iz grada Šarlot u Severnoj Karolini. Muru je bio zakazan bajpas srca, ali kako se njegovo stanje pogoršavalo, medicinsko osoblje se našlo u iznudici; toliko se bio razboleo da je čak i redovna transplantacija srca bila previše rizična.

Srećom, bio je na pravom mestu; Aeson se testira se na Univerzitetu Djuk, čekajući odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA). Već je dobio zeleno svetlo od evropskih agencija, nakon višegodišnjih testova na tamošnjim pacijentima od kojih nisu svi bili uspešni. Veštačko srce treba da pomogne onima čija srca više ne mogu da pumpaju dovoljno krvi kroz obe komore. Uređaj zamenjuje celo prirodno srce, iako nije zamišljen kao konačno rešenje, već kao privremena mera do klasične transplantacije.

„Zbog nedostatka donatorskih srca, mnogi pacijenti umiru dok čekaju transplantaciju,“ kaže kardiolog Džejkob Šroder sa Univerziteta Djuk. „Nadamo se novim mogućnostima za pomoć pacijentima koji poput gospodina Mura imaju teži oblik bolesti ili iz drugih razloga ne mogu da prihvate transplantaciju.“ Ovo je samo jedan uređaj za jedan određeni organ; drugi istraživački timovi rade na drugim delovima tela koji bi nas mogli spasiti kada određeni organi otkažu. Ako se tehnologija bude uspešno i bezbedno razvijala, potencijalne koristi su ogromne.

FDA je odobrila američka ispitivanja veštačkog srca firme CARMAT, koja će uključivati deset pacijenata sa terminalnom fazom srčane bolesti, i proceniti da li Aeson može da produži život pacijenata koji čekaju klasičnu transplantaciju. Za sada će Metju Mur morati da nosi kontroler i paket baterija da bi Aeson radio. Tehnologija koja ga održava u životu mogla bi da spasi hiljade drugih života u budućnosti, ako dalje testiranje uređaja bude uspešno.

„I Metju i ja smo toliko zahvalni što nam je pružena prilika da učestvujemo u nečemu što može spasiti toliko života,“ kaže pacijentova supruga Rejčel Mur, inače medicinska sestra. „Idemo korak po korak, i nadamo se postepenom oporavku.“

(ScienceAlert-ZTP, foto: Duke University)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *