Stanovnici italijanske varoši zadržali antitela i do 9 meseci nakon infekcije

Početkom 2020., italijanski gradić Vo’ suočio se sa epidemijom kovida-19. Italija je u februaru prošle godine potvrdila prvi slučaj Sars-Cov-2 izvan Azije, i zdravstveni stručnjaci su bili spremni da krenu u akciju. Gradonačelnik (koji je ujedno bio gradski apotekar) naredio je strogo zaključavanje, a guverner zatražio testiranje svih 3.270 stanovnika. Putevi su bili zatvoreni, a vojsci naređeno da zaustavi građane na izlasku iz naselja.

Danas, na polaganom izlasku iz pandemije, izgleda da se gotovo sve promenilo. Znamo da se virus može prenositi vazduhom u slabo provetrenim prostorima, ne samo rukovanjem ili preko tastera u liftu. Imamo više efikasnih vakcina, uporedo sa novim sojevima virusa koji su još zarazniji. Iako sada stvari stoje drugačije, gradić Vo’ i dalje pomaže naučnicima da razumeju virus i kako naša tela reaguju na njega.

Nakon kampanje masovnog testiranja iz februara i marta 2020., naučnici su u maju 2020. ponovo testirali stanovnike Vo’a na Sars-Cov-2 antitela. Otkrili su da je 3,5 odsto populacije (oko 100 ljudi) u nekom trenutku bilo zaraženo. U novembru 2020. tražili su da svi zaraženi ponove test na antitela. Prema rezultatima, 98,8 odsto građana koji su imali pozitivan test u maju 2020. i dalje je reagovalo na najmanje jednu vrstu antigena u novembru, što znači da su se antitela zadržala šest do devet meseci od prve infekcije.

„Nije bilo većih razlika u antitelima između simptomatskih i asimptomatskih ispitanika, što znači da snaga imunološkog odgovora ne zavisi od simptoma i težine infekcije,“ kaže Ilarija Dorigati sa londonskog Imperial koledža. „Naša studija, pak, pokazuje da se nivo antitela razlikuje, ponekad i izrazito, u zavisnosti od vrste testa. To znači da je potreban oprez kada se upoređuju nivoi infekcije u različitim delovima sveta, pomoću različitih testova i u različito vreme.“

Kao što znamo, samo mali broj slučajeva je simptomatičan, tako da mnogi varošani nisu ni znali da su zaraženi dok nisu testirani. Istraživači su takođe testirali članove porodica zaraženih kako bi procenili koliko ljudi će svaka pozitivna osoba verovatno zaraziti. Njihov model je pokazao da da je 79 odsto prenosa unutar naselja uzrokovalo svega 20 posto zaraženih. Da ste bili zaraženi virusom u Vo’u na početku pandemije, verovatnoća prenošenja na člana porodice bila je svega jedan u četiri slučaja.

Ovo je bilo znatno niže od stepena prenosa koji bi odgovarao širenju virusa bez ikakvih preduzetih mera, i zato je rezultat neočekivan. Međutim, reč je o realnoj situaciji iz početnih faza pandemije, i malo je verovatno da bi se model primenjen na 3.000 stanovnika italijanske varoši uklopio u zaraze različitim sojevima i u različitim populacijama. „Procena verovatnoće prenosa Sars-Cov-2 unutar domaćinstva pomaže nam da razumemo kako demografski i epidemiološki faktori utiču na širenje zaraze,“ navodi naučni tim u svojoj novoj studiji.

„Nedavno otkrivanje novih i zaraznijih sojeva Sars-Cov-2 u Britaniji i drugde, zahteva hitno unapređenje kontrolnih strategija, uključujući široko testiranje i praćenje kontakata, kako bi se učestalost koronavirusa održala na globalno niskim nivoima.“ Predstojeći problemi na stranu, olakšanje je videti da su žitelji Vo’a zadržali antitela nakon tolikog perioda.

(ScienceAlert-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *