Protasevičev saborac, nakon hapšenja u Belorusiji: „Svašta nam se može desiti!”

Prizemljenje aviona Ryanair-a u Belorusiji, radi hapšenja novinara Romana Protaseviča (26) i njegove devojke Sofije Sapege, izazvalo je negodovanje širom sveta. Lukašenko je Protaseviča gonio zbog otvaranja kanala Nexta na zaštićenoj aplikaciji Telegram. Par dana nakon hapšenja, novinar se pojavio na video snimku sa vidljivim znacima torture. Pod optužbom za terorizam, između ostalog, preti mu višegodišnja kazna zatvora.

Sa sedištem u Varšavi, Nexta („neko“ na beloruskom) je najuticajniji opozicioni medij u Belorusiji. Prošle jeseni, pod vođstvom Protaseviča kao glavnog urednika, imala je ključnu ulogu u antirežimskim protestima koji su izbili zbog navodnog nameštanja predsedničkih izbora. Njen glavni kanal prati čak 1,2 miliona pretplatnika, što je više od desetine stanovništva Belorusije.

Spoj antirežimskog aktivizma i nezavisnog novinarstva, u zemlji u kojoj je štampa oštro cenzurisana, doneo je ogromnu popularnost kanalu, koji je sada najveći u istočnoj Evropi. Budući da mu je sedište u Poljskoj, može slobodno da objavljuje procurele dokumente, dok bi opozicioni mediji u Belorusiji zbog slične aktivnosti bili momentalno zatvoreni. Takođe, Nexta se ne može cenzurisati jer se nalazi na aplikaciji Telegram, koja je šifrovana.

Nagli uspeh kanala ubrzo je privukao pažnju režima, što je kulminiralo šokantnim hapšenjem mladog novinara. O budućnosti kanala i mogućem odgovoru opozicije na pritvaranje Protaseviča, NewStatesman je razgovarao sa Tadeušom Gičanom, aktuelnim urednikom Nexte.

Gičan (28) živi u Varšavi i doktorant je na Univerzitetskom koledžu u Londonu. Pauzirao je studije na godinu dana kako bi se bavio opozicionim aktivizmom. Glavni urednik je od januara 2021., kada je Protasevič otišao da razvija novi opozicioni kanal na Telegramu. Sa šestoro zaposlenih i punim radnim vremenom, Nexta raspolaže sa prilično malim budžetom. Čini se da je hapšenje Protaseviča poruka beloruskim disidentima da nigde nisu bezbedni, čak ni na letu između evropskih prestonica, Atine u Grčkoj i Viljnusa u Litvaniji. Gičan kaže da nije zabrinut za ličnu bezbednost, mada priznaje da se oseća ranjivo.

Roman Protasevič, nakon hapšenja (foto: ABCNews)

„Svašta je moguće,” kaže novinar. „Jedina zaštita koju imamo u kancelariji su dva policajca. Ako bi nas neko pratio od kancelarije do stana, bez problema bi mogao fizički da nas ugrozi.“ Kaže da ga u određenoj meri štiti odluka režima da druge opozicione ličnosti tretira kao državne neprijatelje, posebno osnivača Nexte, Protaseviča i Stepana Putila. „Na toj listi, mnogi ljudi su iznad mene. U svakom slučaju, naučili smo da se nosimo sa pretnjama smrću koje smo svakodnevno dobijali nakon prošlogodišnjih izbora,“ dodaje Gičan.

Iako režim trenutno drži stotine Belorusa kao političke zatvorenike, Gičan tvrdi da je slučaj Protaseviča izazvao međunarodnu pažnju pre zbog okolnosti hapšenja nego zbog njegove političke težine. „EU je više šokirana činjenicom da je to bio avion EU sa putnicima iz EU, nego stotinama kidnapovanih ljudi. Snažna reakcija Zapada usledila je tek kada je otet evropski avion.“ Ubrzo nakon otmice, EU i Velika Britanija uvele su sankcije Belorusiji, uključujući zabranu nacionalnog prevoznika Belavie na evropskim aerodromima. Kako se izveštava, SAD razmišljaju o sličnim merama.

Zbog finansijskih poteškoća, Nexta je morala da smanji broj radnika na svom Telegram kanalu, nastavlja Gičan. „Desetine“ prijava za grantova bile su odbijene, zbog čega je kanal morao da se osloni na oglase kompanija iz sektora kriptovaluta. Sada, kada je pažnja Zapada usmerena na belorusku opoziciju, Gičan kaže da bi relativno skromna novčana podrška kanalima poput Nexte bila vetar u leđa Lukašenkovim političkim rivalima. „Kao organizacija, nismo skupi za održavanje,” kaže novinar.

Takođe, Gičan apeluje na veću političku podršku opoziciji u egzilu. Neke od njegovih kolega, kojima je odbijen politički azil, smatraju ilegalnim imigrantima u Poljskoj. Protasevič se preselio u Litvaniju, koja ima povoljnije uslove za beloruske disidente, jer mu poljska vlada nije odobrila status izbeglice. „Mnogo nam se obećava sa Zapada dok je Belorusija na naslovnim stranama. Ali čim prođe senzacija, ponašaju se kao da im nimalo nije stalo,“ požalio se novinar.

Kaže da su slabi izgledi za oslobađanje Protaseviča. „Nema šanse da će ga pustiti jer EU i Zapad nemaju realan uticaj na unutrašnju politiku Belorusije.“ Oštrije evropske sankcije mogle bi podstaći Lukašenka da pusti neke političke zatvorenike u zamenu za humanitarnu pomoć, smatra Gičan, ali to je na dugačkom štapu. Povrh toga, reakcija Zapada verovatno je bila uračunata u Lukašenkovu odluku o otmici aviona.

Ipak, Gičan uverava da će Nexta nastaviti akcije protiv Lukašenka, uprkos pojačanoj represiji i činjenici da mu je porodica u Belorusiji. „Romanovo hapšenje neće mnogo promeniti način na koji delujemo, ali sigurno ćemo biti oprezniji,“ zaključuje sagovornik.

(NewStatesman-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *