Bajden se vraća teoriji o laboratorijskom poreklu Sars-Cov-2, traži novu istragu

Američki predsednik Džo Bajden naložio je američkim obaveštajnim službama da sprovedu istragu o poreklu kovida-19. Inicijativa je usledila nakon serije novinskih izveštaja koji podupiru teoriju da je koronavirus procurio iz labaratorije u Vuhanu. Bajden je zatražio da službe podnesu izveštaje u roku od 90 dana. U izjavi od srede, Bajden je rekao da se američka obaveštajna zajednica drži dve hipoteze o poreklu virusa: prenos sa životinje na čoveka ili laboratorijska nesreća.

Bajdenove izjave odražavaju manjak pouzdanih saznanja o primarnom uzroku zaraze. „Iako određeni elementi naginju prvom scenariju, a drugi alternativnom, obaveštajna zajednica smatra da nema dovoljno informacija za pouzdanu procenu,“ rekao je Bajden. Predsednik nije precizirao koji su to elementi razmatrani unutar 18 američkih obaveštajnih agencija.

Zahtevi za novom istragom podstaknuti su nedavnim izveštajem Wall Street Journal-a koji se pozvao na anonimni obaveštajni izvor, tvrdeći da se nekoliko radnika u vuhanskom Institutu za virusologiju razbolelo i otišlo u bolnicu nedeljama pre prvog zvaničnog slučaja kovida-19 u Kini. U članku se, pak, napominje da zbog loše primarne zdravstvene zaštite bolničko lečenje u Kini nije neuobičajeno, te da su laboranti oboleli u jeku sezonske prehlade i gripa.

U svakom slučaju, članak je podgrejao poznate tvrdnje o kineskom zataškavanju, a potekao je od pisma objavljenog u časopisu Science, u kojem je 18 naučnika zatražilo novu procenu porekla virusa. U pismu se navodi da je istraga Svetske zdravstvene organizacije bila nedovoljna, jer nije pronašla jasne dokaze ni o životinjskom prenosu, ni o curenju iz laboratorije.

Apel se nadovezuje na kritike šefa SZO-a Tedrosa Gebrejesusa na račun istražnog tima, koji je odbacio teoriju o laboratorijskom incidentu. „Iako je tim zaključio da je curenje iz laboratorije najmanje verovatno, ovo zahteva dodatnu istragu,“ navodi se u zvaničnoj izjavi.

U svom nedeljnom biltenu o Kini, analitičar FP-a Džejms Palmer primećuje da će svaka buduća međunarodna istraga verovatno otići u ćorsokak. „Pozivi na nezavisnu, otvorenu istragu o poreklu pandemije su maštarije. Čak i da su rukovodioci Vuhana uhvaćeni na delu, Peking bi sabotirao sve spoljne istrage, jer bi morao da opravda dezinformacije lokalnih i nacionalnih vlasti s početka epidemije,“ naglasio je Palmer.

Činjenica da bivši predsednik Tramp nije pronašao čvrste dokaze o kineskom zataškavanju, iako je imao sve uslove za to, govori da su „novi dokazi” još manje verovatni. Aron Blejk iz Vašington Posta povodom nove istrage kaže da „s obzirom kako je Trampova administracija rukovala obaveštajnim podacima, nema sumnje da bi eventualne dokaze Tramp razglasio na sva zvona. Mogao je to da učini kad god je hteo, ali to se nije dogodilo“.

Iako su američke službe obavile bezbednosne procene, teorija o laboratorijskoj nesreći sada je dobrodošla na najvećoj svetskoj društvenoj mreži. „U svetlu aktuelnih istraga o poreklu kovida-19, i uz odobrenje stručnjaka za javno zdravlje, više nećemo uklanjati postove koji tvrde da je kovid-19 veštački proizveden,“ rekao je portparol Fejsbuka u sredu.

(ForeignPolicy-ZTP, foto: AP/Evan Vucci)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *